Piernikowa owsianka z mandarynką
Najbardziej zimowy, aromatyczny deser tworzący świąteczny klimat? Zwycięzca może być tylko jeden i jest nim piernik. Dlatego gdy w głośnikach słyszysz „Last Christmas”, a sklepowe wystawy mienią się kolorowymi bombkami, w atmosferę wprowadzi Cię nasze niezwykłe śniadanie. A konkretnie: piernikowa owsianka z mandarynką! To proste danie stanowi prawdziwą kwintesencję Świąt: aromatyczna przyprawa do piernika i zimowy owoc numer jeden, czyli mandarynki. A do tego kakao oraz chrupiące orzechy pekan. I od razu chce się zaśpiewać „All I Want For Christmas…”. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
0,5
|
łyżeczki przyprawy do piernika
2,5 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
sztuki mandarynki
130 g
|
20 g
|
orzechów pekan
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki gotujemy w wodzie z przyprawą do piernika i kakao (2 razy więcej wody niż płatków, lub więcej, jeśli lubimy rzadszą). Możemy też zrobić owsiankę nocną – wszytkie składniki wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Dodajemy jogurt i erytrol. Przekładamy do miseczki.
Dekorujemy mandarynką i orzechami.