Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pierniczki

Pierniczki

Zapach piernika lub małych pierniczków kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak przysmak ten może gościć w Twojej kuchni przez cały rok. Szczególnie w ciekawej wersji z mąką orkiszową, ryżową i owsianą. Pierniki mają wyjątkowy zapach i smak. Spróbuj.

30 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,25/5
(z 24 ocen)
Pierniczki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

158 kcal Kalorie
4 g Białko
9 g Tłuszcze
16 g Węglowodany
89 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
6
łyżek mąki ryżowej
60 g
5
łyżek mąki owsianej pełnoziarnistej
60 g
6
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
60 g
0,5
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
16
łyżeczek rozpuszczonego masła
80 g
3
łyżki kakao
30 g
3
łyżeczki przyprawy do pierników
15 g
1
sztuka jajka kurzego
56 g
1
sztuka żółtka jaja
20 g
20
łyżeczek erytrolu
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

158 kcal Kalorie
4 g Białko
9 g Tłuszcze
16 g Węglowodany
89 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Do dużego naczynia przekładamy mąki, dodajemy sodę i sól.

2

W garnuszku rozpuszczamy masło i kiedy zacznie się pienić, ściągamy z ognia, dodajemy przyprawy i kakao.

3

Dokładnie mieszamy (najlepiej spiralną trzepaczką), aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy jajko, żółtko i erytrol. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.

4

Wlewamy masę piernikową do naczynia z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. (Ciasto powinno być dość twarde, ale sprężyste. W razie potrzeby możemy dosypać mąki).

5

Przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.

6

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

7

Ciasto dzielimy na części, by było nam wygodniej, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.

8

Wycinamy ciastka foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 min. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.