Pierniczki
Zapach piernika lub małych pierniczków kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak przysmak ten może gościć w Twojej kuchni przez cały rok. Szczególnie w ciekawej wersji z mąką orkiszową, ryżową i owsianą. Pierniki mają wyjątkowy zapach i smak. Spróbuj.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
łyżek mąki ryżowej
60 g
|
5
|
łyżek mąki owsianej pełnoziarnistej
60 g
|
6
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
60 g
|
0,5
|
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
16
|
łyżeczek rozpuszczonego masła
80 g
|
3
|
łyżki kakao
30 g
|
3
|
łyżeczki przyprawy do pierników
15 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
1
|
sztuka żółtka jaja
20 g
|
20
|
łyżeczek erytrolu
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do dużego naczynia przekładamy mąki, dodajemy sodę i sól.
W garnuszku rozpuszczamy masło i kiedy zacznie się pienić, ściągamy z ognia, dodajemy przyprawy i kakao.
Dokładnie mieszamy (najlepiej spiralną trzepaczką), aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy jajko, żółtko i erytrol. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Wlewamy masę piernikową do naczynia z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. (Ciasto powinno być dość twarde, ale sprężyste. W razie potrzeby możemy dosypać mąki).
Przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ciasto dzielimy na części, by było nam wygodniej, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.
Wycinamy ciastka foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 min. Smacznego!