Zapiekany łosoś z kremowym sosem pomidorowym
Znasz internetowy hit ostatnich lat, czyli pieczony makaron z fetą? My proponujemy mały upgrade, czyli…pieczony sos z łososiem! Znajdziesz w nim kwaskowate pomidorki, które pięknie pękają pod wpływem pieczenia – a do tego rozpływający się w ustach szpinak i klucz programu: czyli łososia. Całość świetnie smakuje podana z makaronem – i to nie koniec zalet tej prostej potrawy. Bo odżywczo też jest cudownie – a taki obiad dostarczy Ci mocy kwasów omega-3, żelaza, witaminy D, beta-karotenu czy błonnika. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
70 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
150 g
|
łososia świeżego
|
50 g
|
szpinaku
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
3
|
łyżki serka śmietankowego
75 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rybę kroimy w kostkę, natomiast pomidory dzielimy na mniejsze kawałki.
W naczyniu żaroodpornym układamy pasmowo obok siebie rybę, szpinak i pomidory. Na wiech układamy serek i skrapiamy oliwą. Całość posypujemy solą i pieprzem.
Danie pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z naczynie żaroodporne z piekarnika i wszystkie składniki mieszamy dokładnie i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem.