Zapiekany łosoś z kremowym sosem pomidorowym

Zapiekany łosoś z kremowym sosem pomidorowym

Znasz internetowy hit ostatnich lat, czyli pieczony makaron z fetą? My proponujemy mały upgrade, czyli…pieczony sos z łososiem! Znajdziesz w nim kwaskowate pomidorki, które pięknie pękają pod wpływem pieczenia – a do tego rozpływający się w ustach szpinak i klucz programu: czyli łososia. Całość świetnie smakuje podana z makaronem – i to nie koniec zalet tej prostej potrawy. Bo odżywczo też jest cudownie – a taki obiad dostarczy Ci mocy kwasów omega-3, żelaza, witaminy D, beta-karotenu czy błonnika. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,45/5
(z 11 ocen)
Zapiekany łosoś z kremowym sosem pomidorowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

483 kcal Kalorie
28 g Białko
28 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
315 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
70 g
 makaronu pełnoziarnistego
150 g
 łososia świeżego
50 g
 szpinaku
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
3
łyżki serka śmietankowego
75 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżki parmezanu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

483 kcal Kalorie
28 g Białko
28 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
315 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Rybę kroimy w kostkę, natomiast pomidory dzielimy na mniejsze kawałki.

4

W naczyniu żaroodpornym układamy pasmowo obok siebie rybę, szpinak i pomidory. Na wiech układamy serek i skrapiamy oliwą. Całość posypujemy solą i pieprzem.

5

Danie pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z naczynie żaroodporne z piekarnika i wszystkie składniki mieszamy dokładnie i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.

6

Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.