Pieczony ser feta ze szparagami
Dlaczego warto wypróbować nasz przepis na pieczony ser feta ze szparagami? Po pierwsze: ze względu na moc składników odżywczych. Szparagi są dobrym źródłem żelaza, witaminy C, folianów i błonnika, za to feta dostarcza wapnia. Ale to nie wszystko – bo to 5-składnikowe danie to też prostota wykonania i…niepowtarzalny smak. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka sera feta
200 g
|
8
|
sztuk szparagi
240 g
|
1
|
łyżeczka oliwa
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka półbagietki
110 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra – dół.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, tniemy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, łebki zostawiamy na później.
Na szparagi wylewamy oliwę. Ruszamy energicznie naczyniem, aby obtoczyć je w tłuszczu.
Pośrodku kładziemy ser i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. W połowie czasu pieczenia dokładamy główki.
Gdy szparagi są miękkie, wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pieprzem i podajemy z pieczywem.