Pieczony ser feta ze szparagami

Pieczony ser feta ze szparagami

Dlaczego warto wypróbować nasz przepis na pieczony ser feta ze szparagami? Po pierwsze: ze względu na moc składników odżywczych. Szparagi są dobrym źródłem żelaza, witaminy C, folianów i błonnika, za to feta dostarcza wapnia. Ale to nie wszystko – bo to 5-składnikowe danie to też prostota wykonania i…niepowtarzalny smak. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,00/5
(z 12 ocen)
Pieczony ser feta ze szparagami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

420 kcal Kalorie
24 g Białko
20 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
1493 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
1
sztuka sera feta
200 g
8
sztuk szparagi
240 g
1
łyżeczka oliwa
5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
sztuka półbagietki
110 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

420 kcal Kalorie
24 g Białko
20 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
1493 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra – dół.

2

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, tniemy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, łebki zostawiamy na później.

3

Na szparagi wylewamy oliwę. Ruszamy energicznie naczyniem, aby obtoczyć je w tłuszczu.

4

Pośrodku kładziemy ser i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. W połowie czasu pieczenia dokładamy główki.

5

Gdy szparagi są miękkie, wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pieprzem i podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.