
Pieczony łosoś z puree z pietruszki i batata
Ryba na diecie lekkostrawnej? To świetny pomysł – wystarczy tylko zadbać o odpowiednią obróbkę i delikatne dodatki. Świetnym pomysłem będzie np. pieczony łosoś z puree z pietruszki i batata, czyli przepis na lekkostrawny, a jednocześnie pomysłowy posiłek. Jego sekret tkwi w dodatkach – orzeźwiającym brokule i słodkim, aromatycznym puree pietruszkowo-batatowym. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ryba: |
|
150 g
|
łososia świeżego
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Dodatki: |
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
100 g
|
batata
|
1
|
łyżeczka masła
10 g
|
0,1
|
szklanki mleka
30 g
|
0,3
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
150 g
|
brokuła
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół; termoobieg 180°C).
Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia przez 15–18 minut, aż ryba będzie jasna w środku i łatwo się rozpadała.
W tym czasie obieramy pietruszkę i batata, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tylko do ich wysokości, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20–25 minut, aż będą miękkie – sprawdzamy widelcem.
Ugotowane warzywa odcedzamy, dodajemy masło, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Rozgniatamy tłuczkiem lub blendujemy na gładkie puree. Jeśli konsystencja puree jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę mleka i mieszamy.
Brokuł dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie (tyle wody by swobodnie przykryła brokuł) pod przykryciem przez 5–7 minut (czas liczony od zagotowania wody) na średnim ogniu, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. W przypadku użycia mrożonego brokuła nie musimy go rozmrażać, gotujemy wtedy różyczki przez ok. 7-9 minut (sprawdzamy miękkość, nakłuwając widelcem).
Na talerzu układamy puree, rybę i brokuł.