
Pieczony łosoś z fasolką szparagową i ziemniakami
Wyrazisty, sycący i cudowny na lato – pieczony łosoś z fasolką szparagową i ziemniakami poleca się na obiad. To prawdziwa kwintesencja domowego posiłku, idealnego dla dzieci i dla dorosłych. A składniki odżywcze? Takie danie dostarcza aż 26 g białka, a także mocy kwasów omega-3, witaminy D, witaminy E czy folianów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
łososia
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
200 g
|
fasoli szparagowej
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
2
|
łyżeczki posiekanego koperku
8 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki słodkiej papryki
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,3
|
sztuki cytryny
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Młode ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ich ze skórki. Jeśli są większe, możemy przekroić je na pół. Wrzucamy ziemniaki do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby były całkowicie zakryte. Dodajemy szczyptę soli. Stawiamy garnek na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ziemniaki przez około 15-20 minut, aż będą miękkie. Sprawdzamy widelcem, czy są ugotowane.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (góra-dół).
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Możemy ją ugotować na parze przez około 5-7 minut lub w lekko osolonej wodzie przez 3-5 minut, aż będzie al dente, czyli jędrna, ale ugotowana (na średniej mocy palnika). Po ugotowaniu odcedzamy fasolkę.
Łososia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy połową oliwy. Doprawiamy wedle uznania solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Gdy są jeszcze ciepłe, przekładamy je na blachę obok łososia. Skrapiamy pozostałą oliwą i posypujemy posiekanym świeżym koperkiem. Delikatnie mieszamy.
Wstawiamy blachę z łososiem i ziemniakami do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 12-15 minut. Łosoś jest gotowy, gdy mięso łatwo się rozpada widelcem, a jego środek jest nadal lekko różowy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości filetu.
Gdy łosoś i ziemniaki są już prawie gotowe, przekładamy ugotowaną fasolkę szparagową na blachę.
Przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy plastrami cytryny.