
Pieczony łosoś z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami to prawdziwa bomba składników odżywczych! Kwasy omega-3, witamina C, foliany, polifenole, czy przeciwnowotworowy sulforafan – wszystko to znajdziesz w tym prostym, klasycznym daniu.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1,5
|
sztuki cukinii
300 g
|
1,5
|
sztuki papryki czerwonej
255 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
200 g
|
brokuła
|
2,5
|
sztuki oliwek zielonych
100 g
|
400 g
|
łososia świeżego
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka oregano
5 g
|
4
|
łyżki octu winnego
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra–dół (lub 160°C termoobieg).
Cebulę obieramy i kroimy w grubsze piórka. Cukinię kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Paprykę czerwoną kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Brokuł dzielimy na średnie różyczki wielkości orzecha włoskiego – w przypadku mrożonego nie ma konieczności go wcześniej rozmrażać. Oliwki odsączamy i przekrawamy na połówki.
Warzywa przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Polewamy oliwą oraz octem. Posypujemy solą, pieprzem oraz oregano według własnego uznania, mieszamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Po tym czasie układamy na warzywach pstrąga tęczowego. Pieczemy jeszcze 13–15 minut, aż ryba będzie się łatwo rozdzielać na płatki, a wszystkie warzywa zmiękną i ładnie się zrumienią.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.