Pieczony łosoś z warzywami

Pieczony łosoś z warzywami

Pieczony łosoś z warzywami to prawdziwa bomba składników odżywczych! Kwasy omega-3, witamina C, foliany, polifenole, czy przeciwnowotworowy sulforafan – wszystko to znajdziesz w tym prostym, klasycznym daniu.

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 9 ocen)
Pieczony łosoś z warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

497 kcal Kalorie
27 g Białko
19 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
689 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
1,5
sztuki cukinii
300 g
1,5
sztuki papryki czerwonej
255 g
2
sztuki cebuli
160 g
200 g
 brokuła
2,5
sztuki oliwek zielonych
100 g
400 g
 łososia świeżego
200 g
 ryżu basmati
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżeczka oregano
5 g
4
łyżki octu winnego
20 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

497 kcal Kalorie
27 g Białko
19 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
689 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy.

2

Nagrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra–dół (lub 160°C termoobieg).

3

Cebulę obieramy i kroimy w grubsze piórka. Cukinię kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Paprykę czerwoną kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Brokuł dzielimy na średnie różyczki wielkości orzecha włoskiego – w przypadku mrożonego nie ma konieczności go wcześniej rozmrażać. Oliwki odsączamy i przekrawamy na połówki.

4

Warzywa przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Polewamy oliwą oraz octem. Posypujemy solą, pieprzem oraz oregano według własnego uznania, mieszamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.

5

Po tym czasie układamy na warzywach pstrąga tęczowego. Pieczemy jeszcze 13–15 minut, aż ryba będzie się łatwo rozdzielać na płatki, a wszystkie warzywa zmiękną i ładnie się zrumienią.

6

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera