Pieczony łosoś z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami to prawdziwa bomba składników odżywczych! Kwasy omega-3, witamina C, foliany, polifenole, czy przeciwnowotworowy sulforafan – wszystko to znajdziesz w tym prostym, klasycznym daniu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
sztuki cukinii
300 g
|
1,5
|
sztuki papryki czerwonej
255 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
200 g
|
brokuła
|
2,5
|
sztuki oliwek zielonych
100 g
|
400 g
|
łososia świeżego
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka oregano
5 g
|
4
|
łyżki octu winnego
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę kroimy w grube pióra, cukinię i paprykę w plastry, oliwki odsączamy, brokuła dzielimy na różyczki.
Przekładamy warzywa na blaszkę i dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Polewamy oliwą i octem, posypujemy solą, pieprzem i oregano, następnie mieszamy i pieczemy w piekarniku przez 25 minut.
Po tym czasie układamy na warzywach łososia i pieczemy przez 13-15 minut.