Pieczony łosoś z warzywami

Pieczony łosoś z warzywami

Pieczony łosoś z warzywami to prawdziwa bomba składników odżywczych! Kwasy omega-3, witamina C, foliany, polifenole, czy przeciwnowotworowy sulforafan – wszystko to znajdziesz w tym prostym, klasycznym daniu.

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,53/5
(z 36 ocen)
Pieczony łosoś z warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

497 kcal Kalorie
27 g Białko
19 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
689 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1,5
sztuki cukinii
300 g
1,5
sztuki papryki czerwonej
255 g
2
sztuki cebuli
160 g
200 g
 brokuła
2,5
sztuki oliwek zielonych
100 g
400 g
 łososia świeżego
200 g
 ryżu basmati
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżeczka oregano
5 g
4
łyżki octu winnego
20 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

497 kcal Kalorie
27 g Białko
19 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
689 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Cebulę kroimy w grube pióra, cukinię i paprykę w plastry, oliwki odsączamy, brokuła dzielimy na różyczki.

4

Przekładamy warzywa na blaszkę i dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Polewamy oliwą i octem, posypujemy solą, pieprzem i oregano, następnie mieszamy i pieczemy w piekarniku przez 25 minut.

5

Po tym czasie układamy na warzywach łososia i pieczemy przez 13-15 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.