Pieczony łosoś teriyaki z warzywami i ryżem
Jak znaleźć nowy wymiar smaku ryby? Pieczony łosoś teriyaki z warzywami i ryżem udowodni Ci, że wcale nie jest to trudne! Nasz sekret? Dodatek miodu, dzięki któremu łosoś nabiera zupełnie innego charakteru.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
łososia świeżego
|
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
250 g
|
kalafiora
|
300 g
|
kopru włoskiego
|
90 g
|
fasoli szparagowej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Rybę przekładamy do większej miski i doprawiamy sosem teriyaki (który możemy kupić gotowy, lub przygotować własny z sosu sojowego i miodu).
Przyprawionego łososia układamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach.
Marchew kroimy w krążki około 1 cm. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
Koper włoski siekamy w pióra i pozostawiamy surowy.
Marchew, kalafior i fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie.
Ugotowane warzywa odcedzamy.
Na talerzu układamy warzywa ryż i łososia, całość posypujemy pokrojonym koprem włoskim. Smacznego!