 
      Pieczony łosoś teriyaki z warzywami i ryżem
Jak znaleźć nowy wymiar smaku ryby? Pieczony łosoś teriyaki z warzywami i ryżem udowodni Ci, że wcale nie jest to trudne! Nasz sekret? Dodatek miodu, dzięki któremu łosoś nabiera zupełnie innego charakteru.
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
           
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            100 g 
           | 
               łososia świeżego
             | 
| 
            50 g 
           | 
               ryżu basmati
             | 
| 
            1
           | 
              sztuka marchwi
             
                80 g
               | 
| 
            250 g 
           | 
               kalafiora
             | 
| 
            300 g 
           | 
               kopru włoskiego
             | 
| 
            90 g 
           | 
               fasoli szparagowej
             | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli 
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka sosu sojowego
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka miodu
             
                12 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Rybę przekładamy do większej miski i doprawiamy sosem teriyaki (który możemy kupić gotowy, lub przygotować własny z sosu sojowego i miodu).
Przyprawionego łososia układamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach.
Marchew kroimy w krążki około 1 cm. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
Koper włoski siekamy w pióra i pozostawiamy surowy.    
Marchew, kalafior i fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie.
Ugotowane warzywa odcedzamy. 
Na talerzu układamy warzywa ryż i łososia, całość posypujemy pokrojonym koprem włoskim. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        