
Pieczony łosoś z jarmużem i batatami
Masz ochotę na prawdziwą bombę prozdrowotnych składników odżywczych? Nasz pieczony łosoś z jarmużem i batatami to świetne źródło kwasów omega-3, beta-karotenu, polifenoli, i przeciwnowotworowego sulforafanu. Spróbuj koniecznie!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g
|
łososia
|
800 g
|
batatów
|
150 g
|
jarmużu
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu cytrynowego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie góra–dół (odpowiednik 160°C termoobieg).
Bataty obieramy i kroimy w średnią kostkę o boku około 2 cm. Jarmuż myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Łososia dzielimy na dwie części. Oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym według własnego uznania.
Bataty przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 25 × 30 cm i polewamy oliwą. Posypujemy słodką papryką, ostrą papryką, solą oraz pieprzem według własnego uznania, mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut do zmięknięcia i lekkiego zrumienienia batatów.
Po 20 minutach do batatów dodajemy jarmuż, mieszamy i pieczemy razem jeszcze przez 5 minut.
Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo na średnim ogniu. Łososia smażymy bez przykrycia po 30 sekund z każdej strony, tylko do lekkiego zrumienienia.
Podsmażoną rybę układamy na batatach z jarmużem i zapiekamy razem jeszcze przez 5 minut.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.