Pieczony łosoś z jarmużem i batatami

Pieczony łosoś z jarmużem i batatami

Masz ochotę na prawdziwą bombę prozdrowotnych składników odżywczych? Nasz pieczony łosoś z jarmużem i batatami to świetne źródło kwasów omega-3, beta-karotenu, polifenoli, i przeciwnowotworowego sulforafanu. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,12/5
(z 42 ocen)
Pieczony łosoś z jarmużem i batatami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

426 kcal Kalorie
25 g Białko
18 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
1847 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
400 g
 łososia
800 g
 batatów
150 g
 jarmużu
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
łyżeczka papryki ostrej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
szczypta pieprzu cytrynowego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

426 kcal Kalorie
25 g Białko
18 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
1847 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Łososia dzielimy na dwie części, obsypujemy solą i pieprzem cytrynowym.

3

Bataty kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy papryką przyprawami (bez pieprzu cytrynowego) i pieczemy w piekarniku przez 20 minut.

4

Do batatów dodajemy jarmuż, mieszamy ze sobą i pieczemy przez 5 minut.

5

Łososia obsmażamy na rozgrzanej patelni przez 30 sekund z każdej strony. Układamy na batatach z jarmużem i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.