Pieczony łosoś z jarmużem i batatami
Masz ochotę na prawdziwą bombę prozdrowotnych składników odżywczych? Nasz pieczony łosoś z jarmużem i batatami to świetne źródło kwasów omega-3, beta-karotenu, polifenoli, i przeciwnowotworowego sulforafanu. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
łososia
|
800 g
|
batatów
|
150 g
|
jarmużu
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu cytrynowego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół.
Łososia dzielimy na dwie części, obsypujemy solą i pieprzem cytrynowym.
Bataty kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy papryką przyprawami (bez pieprzu cytrynowego) i pieczemy w piekarniku przez 20 minut.
Do batatów dodajemy jarmuż, mieszamy ze sobą i pieczemy przez 5 minut.
Łososia obsmażamy na rozgrzanej patelni przez 30 sekund z każdej strony. Układamy na batatach z jarmużem i pieczemy jeszcze przez 5 minut.