Pieczony łosoś z jarmużem i batatami

Pieczony łosoś z jarmużem i batatami

Masz ochotę na prawdziwą bombę prozdrowotnych składników odżywczych? Nasz pieczony łosoś z jarmużem i batatami to świetne źródło kwasów omega-3, beta-karotenu, polifenoli, i przeciwnowotworowego sulforafanu. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,25/5
(z 24 ocen)
Pieczony łosoś z jarmużem i batatami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

426 kcal Kalorie
25 g Białko
18 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
1801 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
400 g
 łososia
800 g
 batatów
150 g
 jarmużu
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
łyżeczka papryki ostrej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
szczypta pieprzu cytrynowego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

426 kcal Kalorie
25 g Białko
18 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
1801 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie góra–dół (odpowiednik 160°C termoobieg).

2

Bataty obieramy i kroimy w średnią kostkę o boku około 2 cm. Jarmuż myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Łososia dzielimy na dwie części. Oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym według własnego uznania.

3

Bataty przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 25 × 30 cm i polewamy oliwą. Posypujemy słodką papryką, ostrą papryką, solą oraz pieprzem według własnego uznania, mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut do zmięknięcia i lekkiego zrumienienia batatów.

4

Po 20 minutach do batatów dodajemy jarmuż, mieszamy i pieczemy razem jeszcze przez 5 minut.

5

Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo na średnim ogniu. Łososia smażymy bez przykrycia po 30 sekund z każdej strony, tylko do lekkiego zrumienienia.

6

Podsmażoną rybę układamy na batatach z jarmużem i zapiekamy razem jeszcze przez 5 minut.

7

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera