Pieczony kurczak z warzywami
Masz ochotę na obiad nawiązujący do tradycji kuchni azjatyckiej? Nasz pieczony kurczak z warzywami sprawdzi się idealnie! Kurkuma, imbir i kolendra tworzą aromatyczną kompozycję, dzięki której podany z ryżem kurczak nabiera zupełnie innego wymiaru.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka mielonej kolendry
1 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
250 g
|
kalafiora
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
180 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy na kawałki około 2 × 2 cm.
Imbir, czosnek oraz chilli drobno siekamy i dodajemy do kurczaka.
Wyciskamy sok z cytryny.
Mieszamy wszystkie przyprawy, jogurt naturalny, sok z cytryny. Przekładamy do kurczaka i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Paprykę czyścimy i kroimy, kalafior dzielimy na różyczki. Na blaszkę wyłożoną papierem przekładamy kurczaka razem z marynatą oraz warzywami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, tryb góra-dół przez 30-35 minut.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka podajemy z ryżem i warzywami.