Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już 14.04.
03 h 56 m 32 s
Sprawdź ofertę.
Lead Banner Left

Pieczony indyk z Panko

Czasem wystarczy niewiele, by zupełnie odmienić z pozoru „nudne” danie. Przykład? Pieczony indyk z Panko, czyli przepis na klasyczne drobiowe mięso w zupełnie nowej wersji! Jego sekret tkwi w „nadzieniu”, czyli zamkniętym między dwiema połówkami mięsa połączeniu parmezanu, pesto, szpinaku i suszonych pomidorów. A także w posypce z Panko, która nadaje indykowi cudownej chrupkości. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

435 kcal Kalorie
32 g Białko
18 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
505 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
250 g
 mięsa mielonego z indyka
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
2
szczypty soli
0,5 g
4
łyżeczki pesto zielonego
20 g
25 g
 szpinaku
4
sztuki pomidorów suszonych
80 g
2
plastry mozzarelli żółtej
30 g
0,2
opakowania panierki w stylu Panko
40 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

435 kcal Kalorie
32 g Białko
18 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
505 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso mielone doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką słodką i solą wedle uznania. Dokładnie mieszamy.

2

Mięso przekładamy na kwadrat papieru do pieczenia. Wycinamy taki kwadrat papieru, który zmieści się w koszyczku airfrayera. Mięso rozwałkowujemy na płaski placek.

3

Na połówce placka z mięsa rozprowadzamy pesto. Na to nakładamy szpinak, suszone pomidory i tarty ser.

4

Mięso składamy na pół, tak by nadzienie zostało zamknięte między warstwami mięsa. Podnosimy arkusz papieru z częścią mięsa bez składników i nakładamy na część ze składnikami. Odklejamy papier i sklejamy mięso, by zamknąć nadzienie w środku.

5

Przygotowane mięso posypujemy panierką Panko i przyklepujemy.

6

Arkusz papieru do pieczenia razem z mięsem przekładamy do koszyczka airfrayera.

7

Danie pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

8

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy razem z pomidorkami koktajlowymi.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Lead Banner Right