Pieczony indyk z Panko
Czasem wystarczy niewiele, by zupełnie odmienić z pozoru „nudne” danie. Przykład? Pieczony indyk z Panko, czyli przepis na klasyczne drobiowe mięso w zupełnie nowej wersji! Jego sekret tkwi w „nadzieniu”, czyli zamkniętym między dwiema połówkami mięsa połączeniu parmezanu, pesto, szpinaku i suszonych pomidorów. A także w posypce z Panko, która nadaje indykowi cudownej chrupkości. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
4
|
łyżeczki pesto zielonego
20 g
|
25 g
|
szpinaku
|
4
|
sztuki pomidorów suszonych
80 g
|
2
|
plastry mozzarelli żółtej
30 g
|
0,2
|
opakowania panierki w stylu Panko
40 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso mielone doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką słodką i solą wedle uznania. Dokładnie mieszamy.
Mięso przekładamy na kwadrat papieru do pieczenia. Wycinamy taki kwadrat papieru, który zmieści się w koszyczku airfrayera. Mięso rozwałkowujemy na płaski placek.
Na połówce placka z mięsa rozprowadzamy pesto. Na to nakładamy szpinak, suszone pomidory i tarty ser.
Mięso składamy na pół, tak by nadzienie zostało zamknięte między warstwami mięsa. Podnosimy arkusz papieru z częścią mięsa bez składników i nakładamy na część ze składnikami. Odklejamy papier i sklejamy mięso, by zamknąć nadzienie w środku.
Przygotowane mięso posypujemy panierką Panko i przyklepujemy.
Arkusz papieru do pieczenia razem z mięsem przekładamy do koszyczka airfrayera.
Danie pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy razem z pomidorkami koktajlowymi.