Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pieczony indyk z Panko

Pieczony indyk z Panko

Czasem wystarczy niewiele, by zupełnie odmienić z pozoru „nudne” danie. Przykład? Pieczony indyk z Panko, czyli przepis na klasyczne drobiowe mięso w zupełnie nowej wersji! Jego sekret tkwi w „nadzieniu”, czyli zamkniętym między dwiema połówkami mięsa połączeniu parmezanu, pesto, szpinaku i suszonych pomidorów. A także w posypce z Panko, która nadaje indykowi cudownej chrupkości. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczony indyk z Panko
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

435 kcal Kalorie
32 g Białko
18 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
505 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
250 g
 mięsa mielonego z indyka
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
2
szczypty soli
0,5 g
4
łyżeczki pesto zielonego
20 g
25 g
 szpinaku
4
sztuki pomidorów suszonych
80 g
2
plastry mozzarelli żółtej
30 g
0,2
opakowania panierki w stylu Panko
40 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

435 kcal Kalorie
32 g Białko
18 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
505 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso mielone doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką słodką i solą wedle uznania. Dokładnie mieszamy.

2

Mięso przekładamy na kwadrat papieru do pieczenia. Wycinamy taki kwadrat papieru, który zmieści się w koszyczku airfrayera. Mięso rozwałkowujemy na płaski placek.

3

Na połówce placka z mięsa rozprowadzamy pesto. Na to nakładamy szpinak, suszone pomidory i tarty ser.

4

Mięso składamy na pół, tak by nadzienie zostało zamknięte między warstwami mięsa. Podnosimy arkusz papieru z częścią mięsa bez składników i nakładamy na część ze składnikami. Odklejamy papier i sklejamy mięso, by zamknąć nadzienie w środku.

5

Przygotowane mięso posypujemy panierką Panko i przyklepujemy.

6

Arkusz papieru do pieczenia razem z mięsem przekładamy do koszyczka airfrayera.

7

Danie pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

8

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy razem z pomidorkami koktajlowymi.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.