Pieczony indyk w sosie koperkowym z kuskusem i surówką z marchwi oraz jabłka
Szukasz pomysłu na nietuzinkowy, sycący obiad dla całej rodziny? Nasz pieczony indyk w sosie koperkowym z kuskusem i surówką z marchwi oraz jabłka sprawdzi się perfekcyjnie! Soczyste mięso idealnie łączy się tu z delikatnym i aromatycznym koperkowym sosem. A to nie koniec, bo całość dopełnia jeszcze słodko-kwaśna surówka i kasza kuskus o lekko orzechowym smaku. Składniki odżywcze? Znajdziesz tu ich całą moc: chociażby mnóstwo białka, błonnik, beta-karoten, czy witaminy z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
mięsa z piersi indyka
|
0,3
|
szklanki bulionu warzywnego
75 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu greckiego
60 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
50 g
|
kaszy kuskus
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. W przypadku grubszych kawałków mięsa przekrajamy je na cieńsze części. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy sreberkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie nacinamy delikatnie mięso w najgrubszym miejscu i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor, w razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia.
W tym czasie przygotowujemy sos. Koperek siekamy. W rondelku zagotowujemy bulion, odkładamy 2-3 łyżki gorącego bulionu i mieszamy energicznie z mąką. Rozrobioną mąkę łączymy z bulionem w rondelku, następnie dodajemy jogurt i koperek. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty stale mieszając.
Mięso wysuwamy z piekarnika, odkrywamy sreberko i polewamy sosem, ponownie przykrywamy sreberkiem i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Marchew i jabłko myjemy, następnie obieramy oraz ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Całość mieszamy razem z oliwą i sokiem z cytryny. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gotowe mięso podajemy razem z kaszą i surówką.