Pieczona szynka wieprzowa z sosem warzywnym, kaszą gryczaną i kapustą włoską z koperkiem

Pieczona szynka wieprzowa z sosem warzywnym, kaszą gryczaną i kapustą włoską z koperkiem

Masz ochotę na pożywny obiad w klasycznym wydaniu? Pieczona szynka wieprzowa z sosem warzywnym, kaszą gryczaną i kapustą włoską z koperkiem sprawdzi się perfekcyjnie! Taki posiłek to świetny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny i dobre źródło magnezu oraz witamin z grupy B. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczona szynka wieprzowa z sosem warzywnym, kaszą gryczaną i kapustą włoską z koperkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

411 kcal Kalorie
33 g Białko
10 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
137 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
400 g
 szynki wieprzowej
200 g
 kaszy gryczanej
500 g
 włoskiej kapusty
3
łyżeczki koperku
12 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
sztuki cebuli
40 g
4
ząbki czosnku
24 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

411 kcal Kalorie
33 g Białko
10 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
137 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Szynkę przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i skrapiamy oliwą (połowa).

3

Przekładamy szynkę do naczynia, w którym będziemy piec i pieczemy ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół przez około 45 minut, aż szynka będzie miękka.

4

Po upieczeniu odcedzamy płyn, który wypłynął z szynki i pozostawiamy go do sosu.

5

Przygotowujemy sos warzywny: kroimy marchew, seler, cebulę i czosnek.

6

W rondelku rozgrzewamy pozostałą oliwę i dusimy na niej cebulę z czosnkiem. Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i chwilę razem dusimy.

7

Podduszone warzywa podlewamy sokiem, który wypłynął z mięsa podczas pieczenia i uzupełniamy wodą lekko powyżej poziomu warzyw. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody.

8

Ugotowane warzywa miksujemy wraz z płynem na gładki sos i przyprawiamy solą z pieprzem.

9

Przyrządzamy surówkę z kapusty: kapustę ścieramy na tarce, a koperek siekamy. (kapustę solimy i pozostawiamy, aby zmiękła, odcedzamy wodę i odciskamy).

10

Odciśniętą kapustę przyprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem, koperkiem. Dokładnie mieszamy.

11

Pieczoną szynkę podajemy polaną sosem, z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?