Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
  h   min
Sprawdź ofertę

Pieczona szynka wieprzowa z sosem warzywnym, kaszą gryczaną i kapustą włoską z koperkiem

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczona szynka wieprzowa z sosem warzywnym, kaszą gryczaną i kapustą włoską z koperkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

416 kcal Kalorie
34 g Białko
10 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
138 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
400 g
 szynki
200 g
 kaszy gryczanej
550 g
 włoskiej kapusty
3
łyżeczki koperku
12 g
2
łyżeczki oleju
10 g
2
sztuki cebuli
40 g
4
ząbki czosnku
24 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
0,5
łyżki ksylitolu
7 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

416 kcal Kalorie
34 g Białko
10 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
138 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Szynkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, cebulką, majerankiem i skrapiamy oliwą.

3

Przekładamy szynkę do naczynia, w którym będziemy piec i pieczemy ją w piekarniku nagrzanym na 180*C przez około 45 minut, aż szynka będzie miękka.

4

Po upieczeniu odcedzamy płyn, który wypłynął z szynki i pozostawiamy go do sosu.

5

Przygotowujemy sos warzywny. Kroimy marchew, seler, cebulę i czosnek.

6

W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej cebulę z czosnkiem. Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i chwilę razem dusimy.

7

Podduszone warzywa podlewamy sokiem, który wypłynął z mięsa podczas pieczenia i uzupełniamy wodą lekko powyżej poziomu warzyw. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody.

8

Ugotowane warzywa miksujemy wraz z płynem na gładki sos i przyprawiamy solą z pieprzem.

9

Przyrządzamy surówkę z kapusty. Kapustę ścieramy na tarce, a koperek siekamy.

10

Kapustę należy posolić i pozostawić, aby zmiękła i puściła wodę. Gdy kapusta puści wodę, należy ją odcedzić i odcisnąć.

11

Odciśniętą kapustę przyprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem, koperkiem i skrapiamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy.

12

Pieczoną szynkę podajemy polaną sosem, z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?