
Pieczony dorsz z marchewką i dynią
Jod, selen, cynk i mega dawka beta-karotenu – czyli pieczony dorsz z marchewką i dynią poleca się na obiad! Ten pyszny przepis na rybę idealnie sprawdzi się również w diecie lekkostrawnej – a delikatne mięso dorsza będzie świetnym źródłem białka dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Taki posiłek to też dowód, że lekkostrawna dieta nie musi być mdła. A wszystko dzięki delikatnym ziołom – tymiankowi, rozmarynowi, koperkowi i natce pietruszki. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
dorsza świeżego
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
100 g
|
dyni
|
Sos: |
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
3
|
łyżeczki koperku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w trybie góra-dół (lub 180°C termoobieg).
Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem wedle uznania. Układamy rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Obieramy ziemniaki, marchew i dynię, a następnie kroimy je w kostkę o równych rozmiarach (ok. 1,5-2 cm grubości), aby piekły się równomiernie. W przypadku użycia mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić.
Ziemniaki, marchew i dynię rozkładamy równomiernie na blaszce obok ryby. Doprawiamy warzywa solą według preferencji. Nie dodajemy tłuszczu.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut, do momentu, aż dorsz będzie biały i soczysty, a warzywa zmiękną i lekko się zarumienią.
W tym czasie przygotowujemy ziołowy sos jogurtowy. Łączymy jogurt z posiekanymi świeżymi ziołami (koperkiem i pietruszką). Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku. Dolewamy oliwę i mieszamy do połączenia składników
Na talerzu umieszczamy pieczone warzywa. Wylewamy sos, a na nim układamy rybę.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.