
Pieczone ziemniaki z twarożkiem i szczypiorkiem
Szybko, prosto i bez mięsa? Nasz przepis na pieczone ziemniaki z twarożkiem i szczypiorkiem łączy w sobie tradycyjne produkty polskiej kuchni, przywołując niepowtarzalne smaki dzieciństwa. Spróbuj koniecznie!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
0,5
|
opakowania twarogu
120 g
|
0,2
|
szklanki mleka
50 g
|
6
|
łyżeczek szczypiorku (pęczek)
30 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy i kroimy na połówki.
Pokrojone ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy je przez około 40-50 minut, do momentu, aż będą miękkie i złociste.
Twaróg mieszamy ze szczypiorkiem i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Upieczone ziemniaki układamy na talerzu, a twarożek układamy na ziemniakach. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
