Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem
Ziemniaki traktujemy często jako „najmniej istotny” składnik obiadu – czasem warto im jednak pozwolić grać pierwsze skrzypce. Świetnym przykładem jest nasz przepis na pieczone ziemniaki faszerowane łososiem. Delikatne, chrupiące ziemniaczki stanowią tu bazę posiłku – ich dopełnieniem jest za to wyrazisty farsz. Co w nim znajdziesz? Poza wędzonym łososiem w skład farszu wchodzą jeszcze kremowy serek śmietankowy, cebula i przyprawy – w tym orzeźwiający koperek. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
200 g
|
łososia wędzonego
|
6
|
łyżek serka śmietankowego
150 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra dół.
Ziemniaki myjemy i osuszamy. Nakłuwamy widelcem i osuszamy.
Ziemniaki nakłuwamy widelcem i smarujemy oliwą. Pieczemy 60-75 minut do miękkości (sprawdzamy nakłuwając widelcem).
Gdy ziemniaki się pieką, przygotowujemy farsz. Rybę kroimy na małe kawałki. Cebulkę drobno siekamy.
W miseczce mieszamy: rybę, cebulę, serek śmietankowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól i pieprz.
Miękkie ziemniaki delikatnie studzimy, przekrajamy na pół. Wydrążamy środek.
Połówki ziemniaków wypełniamy farszem. Przed podaniem posypujemy koperkiem.