Pieczone warzywa

Jeżeli zastanawiasz się jak zwiększyć ilość warzyw w diecie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na pieczone warzywa. Ta mieszanka pełnych bioaktywnych składników roślin i przypraw to nie tylko świetny dodatek do potraw, ale także dobry pomysł na zdrową, pełną błonnika i witamin przekąskę w trakcie pełnego wyzwań dnia.

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,11/5
(z 9 ocen)
Pieczone warzywa
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

259 kcal Kalorie
8 g Białko
12 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
158 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
1,5
sztuki cukinii
300 g
6
sztuk marchewki
270 g
1
sztuka cebuli
110 g
5
ząbków czosnku
30 g
2
sztuki papryki czerwonej
280 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
1
łyżeczka rozmarynu
3 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

259 kcal Kalorie
8 g Białko
12 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
158 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cukinie oraz marchewki kroimy w plastry około 1 cm

2

Papryki kroimy na połówki, paprykę czyścimy z nasion i kroimy na 6 części

3

Cebule kroimy na 4-6 części

4

Czosnek rozgniatamy

5

Wszystkie warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawami

6

Dodajemy oliwę i mieszamy ze sobą, warzywa pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?