Pieczone warzywa z sosem jogurtowo koperkowym

Pieczone warzywa z sosem jogurtowo koperkowym

Pomysł na zdrową przekąskę? Pieczone warzywa z sosem jogurtowo koperkowym będą idealnym wyborem! To pełne witamin danie sprawdzi się perfekcyjnie zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do dań obiadowych. Spróbuj koniecznie, a przekonasz się, jakie to pyszne!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,36/5
(z 11 ocen)
Pieczone warzywa z sosem jogurtowo koperkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

416 kcal Kalorie
20 g Białko
16 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
204 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka bakłażana
200 g
1
sztuka papryki
170 g
0,5
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
50 g
 szpinaku
2
sztuki pietruszki
100 g
2
łyżeczki koperku
8 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

416 kcal Kalorie
20 g Białko
16 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
204 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Obieramy pietruszkę i kroimy w słupki.

2

Kroimy w słupki cukinię, paprykę, bakłażana.

3

Blaszkę, na której będziemy piec, wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojone warzywa. Całość oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.

4

Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 25-30 minut.

5

Do miseczki nakładamy jogurt naturalny, dodajemy posiekany szczypiorek, koperek i doprawiamy solą z pieprzem.

6

Na talerzu układamy liście szpinaku, upieczone warzywa i polewamy sosem jogurtowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.