Pieczone warzywa z sosem jogurtowo koperkowym
Pomysł na zdrową przekąskę? Pieczone warzywa z sosem jogurtowo koperkowym będą idealnym wyborem! To pełne witamin danie sprawdzi się perfekcyjnie zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do dań obiadowych. Spróbuj koniecznie, a przekonasz się, jakie to pyszne!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy pietruszkę i kroimy w słupki.
Kroimy w słupki cukinię, paprykę, bakłażana.
Blaszkę, na której będziemy piec, wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojone warzywa. Całość oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 25-30 minut.
Do miseczki nakładamy jogurt naturalny, dodajemy posiekany szczypiorek, koperek i doprawiamy solą z pieprzem.
Na talerzu układamy liście szpinaku, upieczone warzywa i polewamy sosem jogurtowym.