Pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi

Warzywa warto jeść w każdym wydaniu – świeże, duszone, gotowane… Tym razem jednak skuś się na pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi. Pokochasz to połączenie. Będzie pysznie i bardzo aromatycznie.

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

488 kcal Kalorie
21 g Białko
11 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
1558 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
2
sztuki batatów
400 g
2
opakowania ciecierzycy konserwowej
480 g
15
sztuk pomidorków cherry
300 g
5
łyżek ricotty
100 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
2
garści szpinaku
50 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
szczypta czosnku granulowanego
1 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

488 kcal Kalorie
21 g Białko
11 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
1558 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Batata obieramy, kroimy w kostkę, układamy na blaszce do pieczenia. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidorki cherry, pokrojoną cukinię. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Na wierzchu układamy ricottę. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 210 stopni przez 25 minut.

2

W miseczce układamy szpinak, a na nim układamy pieczone warzywa.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?