![Pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/23134950/004A4196.jpg)
Pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi
Warzywa warto jeść w każdym wydaniu – świeże, duszone, gotowane… Tym razem jednak skuś się na pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi. Pokochasz to połączenie. Będzie pysznie i bardzo aromatycznie.
![Pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/23134937/004A37163.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
batatów
|
480 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
15
|
sztuk pomidorków cherry
300 g
|
5
|
łyżek ricotty
100 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Batata obieramy, kroimy w kostkę i podgotowujemy w wodzie przez ok. 10-15 minut (czas liczony od zagotowania wody).
Batata układamy na blaszce do pieczenia. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidorki cherry, pokrojoną cukinię. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Na wierzchu układamy ricottę. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 210 stopni przez 25 minut.
W miseczce układamy szpinak, a na nim układamy pieczone warzywa.
Smacznego!