Pieczone warzywa z serem feta
Pieczone warzywa z serem feta to idealny przykład na to, że wyraziście słony smak fety perfekcyjnie dopełnia bardziej delikatne nuty smakowe pochodzące z warzyw – cukinii, bakłażana, czy papryki. Koniecznie wypróbuj poniższy, inspirowany kuchnią grecką przepis, a przekonasz się, jak niewiele trzeba, aby klasyczne, pieczone warzywa zyskały zupełnie nowy charakter!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki podobnej wielkości. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Układamy na blaszce do pieczenia.
Na warzywach układamy pokruszony ser feta.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 35 minut.