Pieczone warzywa z humusem
Humusu, czyli pasty z ciecierzycy chyba nie trzeba już nikomu dokładnie przedstawiać. To jeden z tych dodatków, który znakomicie uzupełnia wiele potraw, łączy i zamienia proste składniki w pyszną ucztę. Nie inaczej jest tym razem, pieczone warzywa z humusem są niesamowicie proste w przygotowaniu, a jednocześnie są pyszne oraz bardzo sycące. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
2
|
sztuki buraków
200 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
hummus: |
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
5
|
łyżek soku z cytryny
30 g
|
1
|
łyżeczka pasty tahini
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Odcedzamy ciecierzycę, przekładamy do naczynia w którym będziemy ją miksować. Dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek (połowa), sok z cytryny, tahini, czosnek i całość miksujemy na gładką masę.
Warzywa kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy pozostałą oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.
Gotowy hummus przekładamy do miseczki i podajemy z pieczonymi warzywami.