Pieczone warzywa z humusem

Pieczone warzywa z humusem

Humusu, czyli pasty z ciecierzycy chyba nie trzeba już nikomu dokładnie przedstawiać. To jeden z tych dodatków, który znakomicie uzupełnia wiele potraw, łączy i zamienia proste składniki w pyszną ucztę. Nie inaczej jest tym razem, pieczone warzywa z humusem są niesamowicie proste w przygotowaniu, a jednocześnie są pyszne oraz bardzo sycące. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczone warzywa z humusem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

344 kcal Kalorie
13 g Białko
13 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
1248 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
2
sztuki marchwi
160 g
2
sztuki buraków
200 g
2
sztuki pietruszki
100 g
1
sztuka papryki
170 g

hummus:

240 g
 ciecierzycy konserwowej
2
ząbki czosnku
12 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
5
łyżek soku z cytryny
30 g
1
łyżeczka pasty tahini
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

344 kcal Kalorie
13 g Białko
13 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
1248 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Odcedzamy ciecierzycę, przekładamy do naczynia w którym będziemy ją miksować. Dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek (połowa), sok z cytryny, tahini, czosnek i całość miksujemy na gładką masę.

3

Warzywa kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy pozostałą oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.

4

Gotowy hummus przekładamy do miseczki i podajemy z pieczonymi warzywami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.