
Pieczone udka z burakami i kopytkami

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
ud z kurczaka
|
2
|
sztuki ugotowanych buraków
200 g
|
0,6
|
opakowania kopytek
300 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
0,5
|
łyżki octu balsamicznego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraki pokrój na kawałki. Wymieszaj z miseczce z ocetem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku.
W miseczce mieszamy: oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, rozmaryn, majeranek, sól i pieprz wedle uznania.
Udka smarujemy marynatą i odstawiamy na około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni (góra/dół).
W międzyczasie gotujemy kopytka według instrukcji na opakowaniu.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego wykładamy zamarynowane udka oraz doprawione kawałki buraków.
Pieczemy przez około 45-50 minut, aż udka będą złociste i soczyste w środku, a buraki miękkie.
Udka podajemy z buraczkami i kopytkami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.