Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pieczone tofu z sosem musztardowym

Pieczone tofu z sosem musztardowym

To, że tofu jest zdrowe wie każdy – w końcu stanowi świetne źródło białka, wapnia czy żelaza. Rzecz w tym, że ten japoński produkt na bazie soi dla wielu jest po prostu…mdły. Ale czy wiesz, że wcale nie musi tak być? Kluczem jest odpowiednie przygotowanie: na przykład takie jak w naszym przepisie na pieczone tofu z sosem musztardowym. Jego sekret? Marynata oparta o musztardę, sos sojowy, syrop klonowy i oliwę. A efekt? Pyszny obiad, który posmakuje nawet największym antyfanom tofu. Smacznego!

 

10 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,17/5
(z 12 ocen)
Pieczone tofu z sosem musztardowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

350 kcal Kalorie
25 g Białko
20 g Tłuszcze
19 g Węglowodany
992 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmati
300 g
 brokuła

Tofu:

2
opakowania tofu naturalnego
360 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
4
łyżeczki musztardy
40 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
ząbki czosnku
12 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

350 kcal Kalorie
25 g Białko
20 g Tłuszcze
19 g Węglowodany
992 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W miseczce mieszamy: sos sojowy, musztardę, oliwę z oliwek, syrop klonowy, drobno posiekany czosnek oraz pieprz.

2

Tofu kroimy w grube plastry. Na plastrach nacinamy wzór kratki. Polewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, można pozostawić na całą noc.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

4

Tofu wykładamy na blaszkę, zachowując odstępy między plastrami. Pieczemy około 20 minut do zarumienienia.

5

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

6

Brokuła gotujemy do miękkości w wodzie.

7

Tofu podajemy z ryżem i brokułem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.