Pieczone tofu z sosem musztardowym
To, że tofu jest zdrowe wie każdy – w końcu stanowi świetne źródło białka, wapnia czy żelaza. Rzecz w tym, że ten japoński produkt na bazie soi dla wielu jest po prostu…mdły. Ale czy wiesz, że wcale nie musi tak być? Kluczem jest odpowiednie przygotowanie: na przykład takie jak w naszym przepisie na pieczone tofu z sosem musztardowym. Jego sekret? Marynata oparta o musztardę, sos sojowy, syrop klonowy i oliwę. A efekt? Pyszny obiad, który posmakuje nawet największym antyfanom tofu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
300 g
|
brokuła
|
Tofu: |
|
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
4
|
łyżeczki musztardy
40 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy: sos sojowy, musztardę, oliwę z oliwek, syrop klonowy, drobno posiekany czosnek oraz pieprz.
Tofu kroimy w grube plastry. Na plastrach nacinamy wzór kratki. Polewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, można pozostawić na całą noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Tofu wykładamy na blaszkę, zachowując odstępy między plastrami. Pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Brokuła gotujemy do miękkości w wodzie.
Tofu podajemy z ryżem i brokułem.