Pieczone syrniki z owocami
Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni wschodniej, w Polsce popularna szczególnie na Podlasiu. Zdecydowanie warto wprowadzić ją do jadłospisu – świetnie sprawdza się bowiem jako słodkie, pełnowartościowe śniadanie albo kolacja. A jeśli masz ochotę na twarogowe placuszki w wersji fit postaw na nasz przepis – pieczone syrniki z owocami. Twarogowe ciasto świetnie smakuje w wersji bez smażenia (i bez cukru) – a dzieła dopełniają świeże maliny. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie sera twarogowego półtłustego
250 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
4
|
łyżki mąki orkiszowej białej
40 g
|
Do podania: |
|
50 g
|
malin
|
4
|
łyżeczki masła orzechowego
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Do miski wkładamy wszystkie składniki (oprócz owoców i masła orzechowego) i mieszamy ręcznie, aż powstanie jednolita masa.
Z przygotowanej masy formujemy kulki, a następnie delikatnie spłaszczamy je, aby nadać im kształt placuszków.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej uformowane syrniki, zachowując niewielkie odstępy między nimi.
Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem. Pieczemy przez 20-30 minut, aż syrniki będą złociste i lekko zarumienione.
Po upieczeniu wyjmujemy syrniki z piekarnika i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie rozsmarowujemy masło orzechowe na jeszcze ciepłych syrnikach.
Na koniec dekorujemy placuszki owocami.