Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Placki ziemniaczane – klasyka polskiej kuchni. Ale czy jest dla nich miejsce na diecie? Oczywiście, że tak! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. W tym przepisie do placków dodaliśmy marchewkę, a zamiast tradycyjnego smażenia placki upiekliśmy w piekarniku. Dzięki temu zawierają one mniej tłuszczu, a więcej witamin i błonnika pokarmowego – same korzyści!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,18/5
(z 11 ocen)
Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

396 kcal Kalorie
13 g Białko
9 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
221 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
7
sztuk ziemniaków
490 g
1
sztuka marchwi
80 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
3
łyżki mąki pszennej
36 g
1
sztuka jajka
56 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Sos:

0,3
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
0,5
łyżki soku z cytryny
3 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,3
łyżeczki oregano
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

396 kcal Kalorie
13 g Białko
9 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
221 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, góra-dół.

2

Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy nadmiar wody.

3

Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i tymianek. Dokładnie mieszamy.

4

Formujemy płaskie placuszki i układamy na papierze do pieczenia skropionym olejem (połowa). Placuszki skrapiamy olejem (połowa) i pieczemy przez około 25-30 minut (aż placuszki się zarumienią).

5

Składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce.

6

Placuszki podajemy z sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.