Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Placki ziemniaczane – klasyka polskiej kuchni. Ale czy jest dla nich miejsce na diecie? Oczywiście, że tak! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. W tym przepisie do placków dodaliśmy marchewkę, a zamiast tradycyjnego smażenia placki upiekliśmy w piekarniku. Dzięki temu zawierają one mniej tłuszczu, a więcej witamin i błonnika pokarmowego – same korzyści!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
3
|
łyżki mąki pszennej
36 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Sos: |
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,3
|
łyżeczki oregano
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, góra-dół.
Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy nadmiar wody.
Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i tymianek. Dokładnie mieszamy.
Formujemy płaskie placuszki i układamy na papierze do pieczenia skropionym olejem (połowa). Placuszki skrapiamy olejem (połowa) i pieczemy przez około 25-30 minut (aż placuszki się zarumienią).
Składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce.
Placuszki podajemy z sosem.