Pieczone placki warzywne z ziołowym twarożkiem
Wytrawne placuszki to świetny pomysł na bezmięsny, lekki obiad pełen witamin. Chcesz spróbować? Nasz przepis na pieczone placuszki warzywne z ziołowym twarożkiem już na Ciebie czeka! Do przygotowania bazy potrzebne Ci będzie trio marchewka, pietruszka i ziemniaki, a do tego jajka, odrobina mąki i przyprawy. Placuszki najlepiej smakują podane z orzeźwiającym koperkowym twarożkiem. Smacznego!
        Kategorie
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka marchewki
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka pietruszki
             
                          
                50 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki ziemniaków
             
                          
                140 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka jajka
             
                          
                56 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżki mąki pszennej
             
                          
                036 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oleju 
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
          Ziołowy twarożek: | 
          |
| 
           
            0,8
           
         | 
        
           
              opakowania sera twarogowego
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,1
           
         | 
        
           
              opakowania jogurtu naturalnego
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki posiekanego koperku
             
                          
                8 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Placuszki:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W ręczniku papierowym odciskamy nadmiar wody.
W misce mieszamy warzywa z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Formujemy niewielkie placuszki.
Blachę smarujemy olejem. Układamy placuszki i pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumienią (w połowie pieczenia możemy obrócić je na drugą stronę).
Twarożek:
W misce mieszamy twaróg z jogurtem, solą i posiekanym koperkiem.
Podanie:
Gotowe placuszki podajemy z twarożkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.