Pieczone placki warzywne z ziołowym twarożkiem
Wytrawne placuszki to świetny pomysł na bezmięsny, lekki obiad pełen witamin. Chcesz spróbować? Nasz przepis na pieczone placuszki warzywne z ziołowym twarożkiem już na Ciebie czeka! Do przygotowania bazy potrzebne Ci będzie trio marchewka, pietruszka i ziemniaki, a do tego jajka, odrobina mąki i przyprawy. Placuszki najlepiej smakują podane z orzeźwiającym koperkowym twarożkiem. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
3
|
łyżki mąki pszennej
036 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
Ziołowy twarożek: |
|
0,8
|
opakowania sera twarogowego
200 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
2
|
łyżeczki posiekanego koperku
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Placuszki:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W ręczniku papierowym odciskamy nadmiar wody.
W misce mieszamy warzywa z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Formujemy niewielkie placuszki.
Blachę smarujemy olejem. Układamy placuszki i pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumienią (w połowie pieczenia możemy obrócić je na drugą stronę).
Twarożek:
W misce mieszamy twaróg z jogurtem, solą i posiekanym koperkiem.
Podanie:
Gotowe placuszki podajemy z twarożkiem.