
Pieczone nuggetsy
Nuggetsy zwykle kojarzą nam się z jednym: z fast foodem, głównie tym ze złotymi łukami w logo. Ale czy wiesz, że pieczone nuggetsy są także super pomysłem na zdrowy posiłek przygotowany w domu? Ich sekretem jest panierka z płatków kukurydzianych i idealnie dobrane sosy. To dzięki nim nuggetsy zyskują chrupiącą strukturę i niepowtarzalny smak. Nie wierzysz, że domowe nuggetsy mogą być lepsze niż te z restauracji? Wypróbuj nasz przepis, by się o tym przekonać. Smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
3
|
łyżeczki sosu barbecue
30 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
panierka: |
|
25
|
łyżek płatków kukurydzianych
100 g
|
do podania: |
|
8
|
łyżeczek sosu barbecue
80 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
4
|
łyżki majonezu wegańskiego
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski. Dodajemy sos i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Płatki kukurydziane rozgniatamy.
Kawałki mięsa panierujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, góra-dół przez 10 minut i kolejne 10 min w 200 stopniach.
Przygotowujemy sos. Mieszamy: sos barbecue, miód.
Stripsy podajemy ze słodkim sosem bbq i majonezem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
