
Pieczone kotlety mielone z soczewicy z ziemniakami
Nie lubisz tracić czasu? Pieczone kotlety mielone z soczewicy z ziemniakami, zamiast oddzielnie smażyć i gotować upieczesz wspólnie w piekarniku. Będzie smaczniej, prościej i szybciej. Wyjmujesz gotową potrawę z piekarnika i zajadasz.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Przyprawione ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Połowę cebuli i czosnku drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy soczewicę. Zalewamy wodą i gotujemy, aż soczewica zmięknie.
Ugotowaną soczewicę razem z warzywami odcedzamy, blendujemy na gładką masę, Dodajemy zmielone siemię lniane, doprawiamy solą i pieprzem.
Z gotowej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. Kotleciki można dołożyć do piekących się ziemniaków.
Pozostałą cebulę i czosnek drobno siekamy, umyte pieczarki kroimy w plastry.
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Do zeszklonych warzyw dodajemy pieczarki i smażymy, aż zmiękną.
Dodajemy mleko roślinne i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Doprawiony sos zagęszczamy skrobią ziemniaczaną (skrobię rozrabiamy z odrobiną zimnej wody). Sos podgrzewamy, dolewamy skrobię ciągle mieszając, zagotowujemy.
Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem i sokiem z cytryny.
Kotleciki podajemy z pieczonymi ziemniakami, buraczkami oraz sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
