Pieczone kotlety mielone z soczewicy z ziemniakami
Nie lubisz tracić czasu? Pieczone kotlety mielone z soczewicy z ziemniakami, zamiast oddzielnie smażyć i gotować upieczesz wspólnie w piekarniku. Będzie smaczniej, prościej i szybciej. Wyjmujesz gotową potrawę z piekarnika i zajadasz.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
140 g
|
soczewicy zielonej
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
20
|
sztuk pieczarek uprawnych
400 g
|
2
|
łyżeczki mielonego siemienia lnianego
10 g
|
4
|
łyżki bułki tartej
40 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
2
|
sztuki buraczków ugotowanych
200 g
|
5
|
łyżek soku z cytryny
30 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawione ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż będą rumiane.
Połowę cebuli i czosnku drobno siekamy. Jeśli nie używamy gotowych buraków – gotujemy do miękkości w wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy soczewicę. Zalewamy wodą i gotujemy, aż soczewica zmięknie.
Ugotowaną soczewicę razem z warzywami odcedzamy, blendujemy na gładką masę, Dodajemy zmielone siemię lniane, doprawiamy solą i pieprzem.
Z gotowej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. Kotleciki można dołożyć do piekących się ziemniaków.
Pozostałą cebulę i czosnek drobno siekamy, umyte pieczarki kroimy w plastry.
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Do zeszklonych warzyw dodajemy pieczarki i smażymy, aż zmiękną.
Dodajemy mleko roślinne i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Doprawiony sos zagęszczamy skrobią ziemniaczaną (skrobię rozrabiamy z odrobiną zimnej wody). Sos podgrzewamy, dolewamy skrobię ciągle mieszając, zagotowujemy.
Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem i sokiem z cytryny.
Kotleciki podajemy z pieczonymi ziemniakami, buraczkami oraz sosem pieczarkowym.
Smacznego!