Pieczone kotlety mielone z soczewicy z ziemniakami

Pieczone kotlety mielone z soczewicy z ziemniakami

Nie lubisz tracić czasu? Pieczone kotlety mielone z soczewicy z ziemniakami, zamiast oddzielnie smażyć i gotować upieczesz wspólnie w piekarniku. Będzie smaczniej, prościej i szybciej. Wyjmujesz gotową potrawę z piekarnika i zajadasz.

20 min
Czas przygotowania
100 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 6 ocen)
Pieczone kotlety mielone z soczewicy z ziemniakami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

514 kcal Kalorie
22 g Białko
7 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
225 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
140 g
 soczewicy zielonej
2
sztuki cebuli
160 g
3
ząbki czosnku
18 g
20
sztuk pieczarek uprawnych
400 g
2
łyżeczki mielonego siemienia lnianego
10 g
4
łyżki bułki tartej
40 g
6
sztuk ziemniaków
420 g
1
szklanka mleka roślinnego
250 g
2
sztuki buraczków ugotowanych
200 g
5
łyżek soku z cytryny
30 g
1
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
0,5
łyżki ksylitolu
8 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

514 kcal Kalorie
22 g Białko
7 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
225 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawione ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż będą rumiane.

3

Połowę cebuli i czosnku drobno siekamy. Jeśli nie używamy gotowych buraków – gotujemy do miękkości w wodzie.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy soczewicę. Zalewamy wodą i gotujemy, aż soczewica zmięknie.

5

Ugotowaną soczewicę razem z warzywami odcedzamy, blendujemy na gładką masę, Dodajemy zmielone siemię lniane, doprawiamy solą i pieprzem.

6

Z gotowej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. Kotleciki można dołożyć do piekących się ziemniaków.

7

Pozostałą cebulę i czosnek drobno siekamy, umyte pieczarki kroimy w plastry.

8

W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Do zeszklonych warzyw dodajemy pieczarki i smażymy, aż zmiękną.

9

Dodajemy mleko roślinne i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

10

Doprawiony sos zagęszczamy skrobią ziemniaczaną (skrobię rozrabiamy z odrobiną zimnej wody). Sos podgrzewamy, dolewamy skrobię ciągle mieszając, zagotowujemy.

11

Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem i sokiem z cytryny.

12

Kotleciki podajemy z pieczonymi ziemniakami, buraczkami oraz sosem pieczarkowym.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.