
Pieczone jabłka pod owsianą kruszonką
Szarlotka, tarta, strucla… jabłkowe desery to prawdziwa klasyka, uwielbiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. My do tej listy słodkości dodalibyśmy jeszcze jedno danie – jabłka pod kruszonką owsianą w wersji fit. Ten aromatyczny deser to kwintesencja jesieni zamknięta w pysznym (i zdrowym!) opakowaniu. Obiecujemy, że zniknie z talerza w błyskawicznym tempie!

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
6
|
sztuk jabłek
900 g
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
2
|
łyżeczki cynamonu
8 g
|
10
|
łyżek płatków owsianych
100 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,2
|
szklanki wody
45 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy w naczyniu do zapiekania.
Posypujemy je połową ksylitolu i połową cynamonu. Delikatnie mieszamy, aby owoce równomiernie pokryły się przyprawami.
W osobnej misce łączymy resztę ksylitolu, cynamon, płatki owsiane i mąkę. Dodajemy miód i wodę, a następnie zagniatamy do uzyskania sypkiej, lekko lepkiej kruszonki.
Kruszonkę równomiernie nakładamy na jabłka.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C (tryb góra-dół), aż wierzch będzie złocisty.
Pyszne pieczone jabłka pod kruszonką z płatków owsianych
Deser z jabłkami, ale bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni? Mamy coś dla Ciebie! To fit jabłka pod kruszonką, które wykonasz w nieco ponad pół godziny. Do tego większość składników na pewno masz już w swojej spiżarni! Dzięki temu jest to propozycja naprawdę łatwa do zrobienia, a do tego idealna do zaspokojenia ochoty na słodkie, małe co nieco (porcja to zaledwie 168 kcal!).
Jabłka pod owsianą kruszonką polecają się na diecie
Również na redukcji jest miejsce na słodkości! Pieczone jabłka pod kruszonką z płatków owsianych świetnie sprawdzą się jako mini deser. A jeśli chcesz nieco poeksperymentować? Wówczas pod kruszonką umieść inne owoce, np. wiśnie lub śliwki. Dzięki temu smaki będą jeszcze bardziej różnorodne, a deser pełen antyoksydantów i witamin. Koniecznie zapisz ten przepis na później, bo zapewniamy, że przetestujesz go więcej niż raz!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.