Gołąbki z piekarnika

Gołąbki z piekarnika

Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Dlatego mamy dla Ciebie propozycję gołąbków z piekarnika z aromatycznym sosem pomidorowym. To pełnowartościowy posiłek dla każdego, doskonały także na redukcji. Sprawdź!

30 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Gołąbki z piekarnika
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

441 kcal Kalorie
27 g Białko
8 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
164 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
400 g
 mięsa mielonego z indyka
200 g
 ryżu białego
400 g
 białej kapusty
2
sztuki cebuli
160 g
3
ząbki czosnku
18 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oregano
3 g
2
opakowania pomidorów z puszki
800 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

441 kcal Kalorie
27 g Białko
8 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
164 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.

2

W tym czasie cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3

Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy kapustę i dusimy przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

4

Pomidory z puszki oraz oregano blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.

5

Wystudzoną kapustę, cebulę, czosnek, ryż oraz mięso łączymy ze sobą i formujemy podłużne gołąbki.

6

Nagrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra-dół (lub 160°C termoobieg).

7

Na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 20 × 20 cm wlewamy odrobinę zblendowanego sosu, tak by cienko i równomiernie pokrył dno naczynia. Następnie układamy gołąbki, jeden przy drugim, bez nachodzenia na siebie i polewamy resztą sosu.

8

Gołąbki pieczemy przez 50 minut w nagrzanym piekarniku, do momentu aż wierzch się zrumieni i sos zgęstnieje.

Gołąbki z piekarnika idealne na redukcji

Dania kuchni polskiej na redukcji? Zdecydowanie tak! Wiele z nich jest bardzo czasochłonnych do przygotowania, w Respo mamy jednak sporo alternatyw. To m.in. gołąbki z piekarnika, które przygotujesz w zaledwie 30 minut, a reszta to czas w piekarniku. Efekt? 441 kcal w porcji, aż 27 gramów białka i 9 gramów błonnika. Przepis idealny, prawda? Tak i polecamy go także osobom będącym na redukcji, które nie chcą rezygnować ze smacznych, tradycyjnych smaków, ale w lepiej zbilansowanym wydaniu.

Perfekcyjne do lunch boxa pieczone gołąbki

Jeśli jesteś na diecie, to koniecznie zadbaj o zbilansowanie swoich posiłków w pracy. To tam najczęściej kuszą nas różnego rodzaju gotowce i słodkości, dlatego warto zatroszczyć się, aby poza domem jeść w sposób zbilansowany i sycący. Doskonałe są do tego celu właśnie gołąbki z piekarnika, które najlepiej przygotować w większej ilości w ramach tzw. meal prepu. Dzięki temu idealnie sprawdzą się na 2 dni, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Koniecznie je przetestuj!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera