Pieczone gołąbki
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Zobacz propozycję pieczonych gołąbków z aromatycznym sosem pomidorowym. To pełnowartościowy posiłek dla każdego.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
200 g
|
ryżu białego
|
400 g
|
białej kapusty
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
2
|
opakowania pomidorów z puszki
800 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Proste w przygotowaniu gołąbki z piekarnika świetnie sprawdzają się u osób na diecie. Realizację przepisu zacznij od przygotowania ryżu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C w trybie góra/dół.
Aby przepis na gołąbki z piekarnika wyszedł zgodnie z oczekiwaniami, zadbaj o smak potrawy. Bez cebuli i czosnku będzie mało wyrazisty. Obierz teraz cebulę i czosnek z łupinek, a następnie posiekaj je drobno.
Opłucz kapustę i weź tarkę. Zanim umieścisz gołąbki w piekarniku, trzeba połączyć kilka składników. Zanim to zrobisz, przygotuj kapustę. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Przygotuj patelnię i wlej olej. Włącz palnik, a gdy patelnia będzie już rozgrzana, przełóż na nią startą kapustę. Duś przez ok. 10 minut. Zdejmij z palnika, przełóż do naczynia i zostaw do ostygnięcia.
Gołąbki pieczone w piekarniku najlepiej smakują z sosem. Idealną opcję stanowi sos pomidorowy. Wyjmij pomidory z puszki i zblenduj. Dodaj oregano i dopraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Pora uformować pieczone gołąbki. Do miski lub większego garnka przełóż mielone mięso z indyka. Dodaj startą, wystudzoną kapustę, a także ryż, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą starannie przy użyciu rąk. Postaraj się, aby rozłożyły się równomiernie w całej masie. Teraz uformuj podłużne gołąbki.
Weź żaroodporne naczynie. Wlej do niego trochę zblendowanego sosu pomidorowego. Ułóż na nim gołąbki. Żeby gołąbki pieczone dobrze przesiąkły sosem, polej je również z wierzchu jego pozostałością.
Ile piec gołąbki w piekarniku? Jak w każdym przypadku czas pieczenia ma znaczenie, aby potrawa się nie spaliła, ani nie pozostała surowa. Zalecamy, aby gołąbki zapiekane były przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Włącz tryb góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika danie jest od razu gotowe do spożycia. Przekonaj się, jak pyszne są gołąbki w sosie pomidorowym prosto z piekarnika!