Gołąbki z piekarnika
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Dlatego mamy dla Ciebie propozycję gołąbków z piekarnika z aromatycznym sosem pomidorowym. To pełnowartościowy posiłek dla każdego, doskonały także na redukcji. Sprawdź!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
|
200 g
|
ryżu białego
|
|
400 g
|
białej kapusty
|
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
|
2
|
opakowania pomidorów z puszki
800 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
W tym czasie cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy kapustę i dusimy przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pomidory z puszki oraz oregano blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
Wystudzoną kapustę, cebulę, czosnek, ryż oraz mięso łączymy ze sobą i formujemy podłużne gołąbki.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra-dół (lub 160°C termoobieg).
Na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 20 × 20 cm wlewamy odrobinę zblendowanego sosu, tak by cienko i równomiernie pokrył dno naczynia. Następnie układamy gołąbki, jeden przy drugim, bez nachodzenia na siebie i polewamy resztą sosu.
Gołąbki pieczemy przez 50 minut w nagrzanym piekarniku, do momentu aż wierzch się zrumieni i sos zgęstnieje.
Gołąbki z piekarnika idealne na redukcji
Dania kuchni polskiej na redukcji? Zdecydowanie tak! Wiele z nich jest bardzo czasochłonnych do przygotowania, w Respo mamy jednak sporo alternatyw. To m.in. gołąbki z piekarnika, które przygotujesz w zaledwie 30 minut, a reszta to czas w piekarniku. Efekt? 441 kcal w porcji, aż 27 gramów białka i 9 gramów błonnika. Przepis idealny, prawda? Tak i polecamy go także osobom będącym na redukcji, które nie chcą rezygnować ze smacznych, tradycyjnych smaków, ale w lepiej zbilansowanym wydaniu.
Perfekcyjne do lunch boxa pieczone gołąbki
Jeśli jesteś na diecie, to koniecznie zadbaj o zbilansowanie swoich posiłków w pracy. To tam najczęściej kuszą nas różnego rodzaju gotowce i słodkości, dlatego warto zatroszczyć się, aby poza domem jeść w sposób zbilansowany i sycący. Doskonałe są do tego celu właśnie gołąbki z piekarnika, które najlepiej przygotować w większej ilości w ramach tzw. meal prepu. Dzięki temu idealnie sprawdzą się na 2 dni, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Koniecznie je przetestuj!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.