Pieczone buraczane falafele z ryżem i tartymi warzywami
Falafel, czyli klasyczne danie kuchni Bliskiego Wschodu to idealny kandydat na pyszny, pełnowartościowy posiłek w wersji wegańskiej. Jeżeli lubisz te niezwykle popularne, roślinne kotleciki, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pieczone buraczane falafele z ryżem i tartymi warzywami! Jak sama nazwa wskazuje, w naszej wersji, ta klasyczna potrawa kuchni arabskiej, została wzbogacona o słodki smak buraków oraz charakterystycznych dla kuchni polskiej, starte warzywa korzeniowe. Całość dopełniają przyprawy – kumin oraz natka pietruszki, tworząc danie, które posmakuje zarówno fanom kuchni odległych rejonów świata, jak i tym, którzy na co dzień preferują raczej rodzime smaki.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,5
|
sztuki selera korzeniowego
100 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki buraka
50 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
20 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka siemienia lnianego
5 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Buraki gotujemy lub używamy gotowanych ze sklepu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Ciecierzycę odsączamy, dodajemy podsmażony czosnek i cebulę, startego buraka, sok z cytryny, siemię lniane, posiekaną natkę pietruszki i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.
Z masy formujemy małe kulki, układamy na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 25 minut.
Marchew, seler i pietruszkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jogurt, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy ryż, surówkę oraz falafele.