Pieczona szynka wieprzowa z sosem warzywnym, kaszą gryczaną i kapustą włoską z koperkiem
Masz ochotę na pożywny obiad w klasycznym wydaniu? Pieczona szynka wieprzowa z sosem warzywnym, kaszą gryczaną i kapustą włoską z koperkiem sprawdzi się perfekcyjnie! Taki posiłek to świetny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny i dobre źródło magnezu oraz witamin z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
szynki wieprzowej
|
200 g
|
kaszy gryczanej
|
500 g
|
włoskiej kapusty
|
3
|
łyżeczki koperku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
sztuki cebuli
40 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Szynkę przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i skrapiamy oliwą (połowa).
Przekładamy szynkę do naczynia, w którym będziemy piec i pieczemy ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół przez około 45 minut, aż szynka będzie miękka.
Po upieczeniu odcedzamy płyn, który wypłynął z szynki i pozostawiamy go do sosu.
Przygotowujemy sos warzywny: kroimy marchew, seler, cebulę i czosnek.
W rondelku rozgrzewamy pozostałą oliwę i dusimy na niej cebulę z czosnkiem. Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa i chwilę razem dusimy.
Podduszone warzywa podlewamy sokiem, który wypłynął z mięsa podczas pieczenia i uzupełniamy wodą lekko powyżej poziomu warzyw. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody.
Ugotowane warzywa miksujemy wraz z płynem na gładki sos i przyprawiamy solą z pieprzem.
Przyrządzamy surówkę z kapusty: kapustę ścieramy na tarce, a koperek siekamy. (kapustę solimy i pozostawiamy, aby zmiękła, odcedzamy wodę i odciskamy).
Odciśniętą kapustę przyprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem, koperkiem. Dokładnie mieszamy.
Pieczoną szynkę podajemy polaną sosem, z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty.
Smacznego!