Pieczona owsianka z kremem Lotus
Uwielbiasz ciasteczka Lotus? Pieczona owsianka z kremem Lotus to przepis dla Ciebie! Znajdziesz tu połączenie aromatycznego, korzennego kremu, chrupiących ciasteczek i soczystych borówek. A wszystko w sycącej pieczonej owsiance z aż 26 g białka w porcji. To idealny wybór na chłodne dni, gdy marzysz o słodkim posiłku pachnącym rozgrzewającym cynamonem. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
|
0,5
|
opakowania skyru waniliowego
75 g
|
|
1
|
łyżeczka kremu Lotus Biscoff
10 g
|
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
50 g
|
borówek
|
Dekoracja: |
|
|
0,1
|
opakowania ciasteczek Lotus Biscoff
8 g
|
|
1
|
łyżeczka kremu Lotus Biscoff
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Włączamy piekarnik na 180°C góra–dół (lub 160°C termoobieg) i przygotowujemy kokilkę lub małe naczynie żaroodporne ok. 15×10 cm, wyłożone papierem do pieczenia.
W misce mieszamy płatki owsiane, mleko, jajko, skyr waniliowy, erytrol, proszek do pieczenia i sól, aż powstanie jednolita masa. Ilość erytrolu możemy dopasować do własnych preferencji.
Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić je w masie.
Do naczynia wlewamy połowę masy owsiankowej. Na środku rozprowadzamy równomiernie krem Lotus, lekko wciskając go w masę. Wylewamy resztę masy owsianej.
Owsiankę pieczemy 25–30 minut, bez przykrycia, aż owsianka się zetnie, a wierzch lekko zrumieni. Po wyjęciu odstawiamy na kilka minut do lekkiego ostygnięcia.
Dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami Lotus i kremem Lotus na wierzchu.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.