Pieczona owsianka z jagodami
Jagody – smak dzieciństwa i letnich, leniwych dni spędzanych na świeżym powietrzu. Nasz przepis – pieczona owsianka z jagodami – to właśnie kwintesencja lata na talerzu. Jagody zapiekane są z płatkami owsianymi, bananem, miodem, mlekiem i cynamonem. Owsianka do złudzenia przypomina ciasto jagodowe, a do tego jest bombą antyoksydantów i wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się na śniadanie czy szybką przekąskę do pracy lub szkoły. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek płatków owsianych
200 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1,5
|
szklanki mleka
375 g
|
6
|
łyżeczek miodu
72 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
250 g
|
jagód
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W misce mieszamy płatki, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
W drugiej dokładnie mieszamy jajka, mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Do składników suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy.
Banana kroimy w plasterki.
Owoce (banana i jagody) dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Formę do zapiekania (20cmx20cm) przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Masę przekładamy do formy i pieczemy około 35 minut.