Pieczona owsianka z jagodami

Pieczona owsianka z jagodami

Jagody – smak dzieciństwa i letnich, leniwych dni spędzanych na świeżym powietrzu. Nasz przepis – pieczona owsianka z jagodami – to właśnie kwintesencja lata na talerzu. Jagody zapiekane są z płatkami owsianymi, bananem, miodem, mlekiem i cynamonem. Owsianka do złudzenia przypomina ciasto jagodowe, a do tego jest bombą antyoksydantów i wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się na śniadanie czy szybką przekąskę do pracy lub szkoły. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,00/5
(z 4 ocen)
Pieczona owsianka z jagodami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

540 kcal Kalorie
18 g Białko
13 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
289 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
20
łyżek płatków owsianych
200 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
sztuki jajek
112 g
1,5
szklanki mleka
375 g
6
łyżeczek miodu
72 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
1
sztuka banana
120 g
250 g
 jagód
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

540 kcal Kalorie
18 g Białko
13 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
289 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

2

W misce mieszamy płatki, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

3

W drugiej dokładnie mieszamy jajka, mleko, miód i ekstrakt waniliowy.

4

Do składników suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy.

5

Banana kroimy w plasterki.

6

Owoce (banana i jagody) dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

7

Formę do zapiekania (20cmx20cm) przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

8

Masę przekładamy do formy i pieczemy około 35 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera