Pieczona owsianka z jagodami

Pieczona owsianka z jagodami

Jagody – smak dzieciństwa i letnich, leniwych dni spędzanych na świeżym powietrzu. Nasz przepis – pieczona owsianka z jagodami – to właśnie kwintesencja lata na talerzu. Jagody zapiekane są z płatkami owsianymi, bananem, miodem, mlekiem i cynamonem. Owsianka do złudzenia przypomina ciasto jagodowe, a do tego jest bombą antyoksydantów i wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się na śniadanie czy szybką przekąskę do pracy lub szkoły. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczona owsianka z jagodami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

540 kcal Kalorie
18 g Białko
13 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
289 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
20
łyżek płatków owsianych
200 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
sztuki jajek
112 g
1,5
szklanki mleka
375 g
6
łyżeczek miodu
72 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
1
sztuka banana
120 g
250 g
 jagód
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

540 kcal Kalorie
18 g Białko
13 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
289 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

2

W misce mieszamy płatki, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

3

W drugiej dokładnie mieszamy jajka, mleko, miód i ekstrakt waniliowy.

4

Do składników suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy.

5

Banana kroimy w plasterki.

6

Owoce (banana i jagody) dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

7

Formę do zapiekania (20cmx20cm) przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

8

Masę przekładamy do formy i pieczemy około 35 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.