Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem

Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem

Lubisz szarlotkę? Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem z pewnością Ci posmakuje! Obok soczystych jabłek i aromatycznego cynamonu, o pyszne doznania smakowe dbają tu także miód, gałka muszkatołowa i ekstrakt waniliowy. Całość idealnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, gdy marzysz o rozgrzewającym, słodkim śniadaniu lub kolacji. A składniki odżywcze? Taki posiłek jest świetnym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,86/5
(z 21 ocen)
Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

512 kcal Kalorie
17 g Białko
13 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
290 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
20
łyżek płatków owsianych
200 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
1
łyżeczka cynamonu
4 g
0,5
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
sztuki jajek
112 g
1,5
szklanki mleka
375 g
6
łyżeczek miodu
72 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
2
sztuki jabłek
300 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

512 kcal Kalorie
17 g Białko
13 g Tłuszcze
85 g Węglowodany
290 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

2

W misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.

3

W drugiej misce mieszamy jajka, mleko, miód i ekstrakt waniliowy.

4

Do składników suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy.

5

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy.

6

Formę do zapiekania (20cmx20cm) przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

7

Masę przekładamy do formy i pieczemy około 35 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.