Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem
Lubisz szarlotkę? Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem z pewnością Ci posmakuje! Obok soczystych jabłek i aromatycznego cynamonu, o pyszne doznania smakowe dbają tu także miód, gałka muszkatołowa i ekstrakt waniliowy. Całość idealnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, gdy marzysz o rozgrzewającym, słodkim śniadaniu lub kolacji. A składniki odżywcze? Taki posiłek jest świetnym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek płatków owsianych
200 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1,5
|
szklanki mleka
375 g
|
6
|
łyżeczek miodu
72 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
2
|
sztuki jabłek
300 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
W drugiej misce mieszamy jajka, mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Do składników suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy.
Formę do zapiekania (20cmx20cm) przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Masę przekładamy do formy i pieczemy około 35 minut.