Pieczona owsianka z gruszkami i imbirem
Śniadanie idealne na jesienno-zimowe poranki? Pieczona owsianka z gruszkami i imbirem! Ten prosty przepis na słodki posiłek łączy w sobie sezonowe, jesienne owoce – soczyste gruszki i rozgrzewający imbir. Do tego aromatyczny cynamon, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy i gotowe. Taka owsianka posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym – nawet tym, którzy nie lubią „zwyczajnych” owsianek. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek płatków owsianych
200 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki imbiru mielonego
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1,5
|
szklanki mleka
375 g
|
7
|
łyżeczek syropu klonowego
70 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
2
|
sztuki gruszek
260 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W misce mieszamy suche składniki płatki, proszek do pieczenia, cynamon, imbir mielony i sól.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka, mleko, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.
Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Mieszamy suche i mokre składniki, dodajemy gruszkę i delikatnie mieszamy.
Formę do zapiekania (20cmx20cm) przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Masę przekładamy do formy i pieczemy około 35 minut.