Pieczona ciecierzyca z hummusem i grillowaną papryką
Szukasz oryginalnego pomysłu na wegańską przekąskę? Nasza pieczona ciecierzyca z hummusem i grillowaną papryką jest właśnie dla Ciebie! Wykonana według poniższego przepisu potrawa, świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, kolacja, a nawet szybki obiad – spróbuj, a z pewnością pokochasz to niepowtarzalne połączenie smaków.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka tahini
6 g
|
2
|
sztuki tortilli pszennej
120 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
1/3 ciecierzycy przeznaczamy do pieczenia, doprawiamy ją wędzoną papryką i skrapiamy oliwą (połowa). Pozostałą przeznaczamy na hummus.
Ciecierzycę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 10-12 minut.
Hummus robimy z pozostałej ciecierzycy z tahiną, kminem rzymskim, czosnkiem i pozostałą oliwą. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, grillujemy na patelni.
Na tortilli rozsmarowujemy hummus, posypujemy pieczoną ciecierzycą i układamy warzywa, całość zwijamy.