Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe, znane też jako pesto alla genovese to klasyczny sos na bazie parmezanu, oliwy i oczywiście…listków świeżej bazylii. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pieczywa, sałatek czy serów, warto więc mieć go w zapasie. Uwierz nam na słowo – własne pesto smakuje tysiąc razy lepiej niż to ze sklepu!

5 min
Czas przygotowania
5 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,40/5
(z 5 ocen)
Pesto bazyliowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

114 kcal Kalorie
4 g Białko
10 g Tłuszcze
4 g Węglowodany
96 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
4
garści świeżej bazylii
12 g
2
łyżki parmezanu
20 g
60 g
 prażonych nerkowców
1
ząbek czosnku
6 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

114 kcal Kalorie
4 g Białko
10 g Tłuszcze
4 g Węglowodany
96 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę. W razie potrzeby dolewamy stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.