Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe, znane też jako pesto alla genovese to klasyczny sos na bazie parmezanu, oliwy i oczywiście…listków świeżej bazylii. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pieczywa, sałatek czy serów, warto więc mieć go w zapasie. Uwierz nam na słowo – własne pesto smakuje tysiąc razy lepiej niż to ze sklepu!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
114
kcal
Kalorie
4
g
Białko
10
g
Tłuszcze
4
g
Węglowodany
96
mg
Sód
1
g
Błonnik
Składniki
4
|
garści świeżej bazylii
12 g
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
60 g
|
prażonych nerkowców
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
114
kcal
Kalorie
4
g
Białko
10
g
Tłuszcze
4
g
Węglowodany
96
mg
Sód
1
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę. W razie potrzeby dolewamy stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.