Penne z kurczakiem, pesto, cukinią i pomidorkami
Lubisz makarony? A co powiesz na penne z kurczakiem, pesto, cukinią i pomidorkami? W naszej wersji tej klasycznej potrawy, główną rolę odgrywa soczysta, delikatna cukinia, której dodatek nadaje makaronowi niepowtarzalnego charakteru. Jest to idealna propozycja dla osób zapracowanych, jej przygotowanie jest bowiem niezwykle szybkie i łatwe, a smak – absolutnie pyszny!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
makaronu
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
40 g
|
rukoli
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
1,2
|
łyżki parmezanu
12 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso oczyszczamy i doprawiamy solą, pieprzem i oliwą (połowa).
Cukinię kroimy w pół plastry, pomidorki na połówki.
Przygotowujemy pesto z bazylii, rukoli, czosnku, orzechów i sera.
Wszystkie składniki blendujemy, aż powstanie jednolita gładka masa. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby pesto nie było za gęste.
Przyprawione mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze ok. 170 stopni z funkcją termoobieg. Po upieczeniu mięso kroimy w kostkę.
Na patelnię dodajemy oliwę i podsmażamy lekko cukinię i pomidorki koktajlowe.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka. Dodajemy mięso, warzywa oraz pesto. Mieszamy i wykładamy na talerz.
Smacznego!