Przepisy Śniadania i kolacje
Naleśniki
Pełnoziarniste naleśniki z twarożkiem, karmelizowaną gruszką i cynamonem

Pełnoziarniste naleśniki z twarożkiem, karmelizowaną gruszką i cynamonem

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
4
|
sztuki ciasta do naleśników
360 g
|
Farsz: |
|
0,8
|
opakowania twarogu półtłustego
200 g
|
2
|
sztuki gruszek
260 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
1
|
łyżeczka masła
10 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow/.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę o boku około 1 cm.
Na patelni rozgrzewamy masło na średniej mocy palnika. Dodajemy około połowę przygotowanego erytrolu. Mieszamy i czekamy, aż się rozpuści około 1-2 minuty.
Wrzucamy pokrojone gruszki. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 5-7 minut, często mieszając, aż gruszki lekko zmiękną, ale nadal będą sprężyste. Powinny być pokryte słodką, błyszczącą „glazurą” z masła i erytrolu. Zdejmujemy patelnię z ognia i odkładamy na bok.
W misce umieszczamy twaróg. Dodajemy pozostały erytrol, ekstrakt waniliowy oraz jogurt naturalny.
Mieszamy dokładnie twaróg widelcem lub łyżką, aż uzyskamy kremową konsystencję. Jeśli twaróg jest bardzo suchy, dodajemy odrobinę więcej jogurtu, aby był bardziej wilgotny i łatwiej się smarował.
Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję przygotowanego twarożku i kawałki gruszki. Składamy w trójkąt lub rulon. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.