Pełnoziarniste batoniki z żurawiną i masłem orzechowym
Bez pieczenia i z zaledwie kilku składników! Pyszne pełnoziarniste batoniki z żurawiną i masłem orzechowym stanowią doskonałą przekąskę między posiłkami lub podczas wycieczki. Żurawina dostarcza sporą dawkę witaminy C, a aksamitnej konsystencji i smakowi orzechowego masła trudno się oprzeć. Przygotuj masę według przepisu, a po wyjęciu jej z lodówki ciesz się zdrową słodkością.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek płatków żytnich
100 g
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
40 g
|
żurawiny
|
0,2
|
szklanki gorącej wody
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miseczki nakładamy płatki, masło orzechowe, miód, żurawinę i wodę.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, tak aby powstała jednolita masa.
Wykładamy foremkę papierem do pieczenia, na papier wykładamy przygotowaną masę. Całość równo ugniatamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, aby zastygły.
Gdy masa na batoniki zastygnie wyciągamy ją z foremki i wycinamy z niej batoniki. Smacznego!