Pęczakotto z burakami i polędwiczką wieprzową
Z czym kojarzy Ci się kasza? Koniecznie wypróbuj nasze pęczakotto z burakami i polędwiczką wieprzową, a przekonasz się, że kasza smakuje świetnie, nie tylko jako dodatek do gulaszu! W naszej wersji, niezwykla pożywna kasza pęczak łączy się z delikatnym mięsem wieprzowym i słodkimi burakami, tworząc perfekcyjną propozycję obiadu. Niezależnie od tego, czy masz możliwość, żeby zjeść obiad w domu, czy też musisz zabrać go do pracy, potrawa przygotowana według poniższych wskazówek sprawdzi się idealnie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
200 g
|
kaszy pęczak
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,1
|
łyżeczki czosnku granulowanego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.
Polędwiczkę oczyszczamy, po czym doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i skrapiamy oliwą.
Zamarynowaną polędwiczkę pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu kroimy na kawałki.
Kaszę pęczak gotujemy według instrukcji podanych na opakowaniu.
Buraka gotujemy bez obierania do miękkości, obieramy i kroimy na równe kawałki.
Cebulę i czosnek siekamy w kostkę, dusimy w rondlu. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, dodajemy do rondla z cebulką, dusimy do miękkości.
Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowany wcześniej pęczak, ugotowane buraki i wszystko mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Pęczakotto przekładamy na talerz i układamy na wierzchu polędwiczkę.
Smacznego!