Pęczakotto z burakami i polędwiczką wieprzową

Pęczakotto z burakami i polędwiczką wieprzową

Z czym kojarzy Ci się kasza? Koniecznie wypróbuj nasze pęczakotto z burakami i polędwiczką wieprzową, a przekonasz się, że kasza smakuje świetnie, nie tylko jako dodatek do gulaszu! W naszej wersji, niezwykla pożywna kasza pęczak łączy się z delikatnym mięsem wieprzowym i słodkimi burakami, tworząc perfekcyjną propozycję obiadu. Niezależnie od tego, czy masz możliwość, żeby zjeść obiad w domu, czy też musisz zabrać go do pracy, potrawa przygotowana według poniższych wskazówek sprawdzi się idealnie!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,62/5
(z 13 ocen)
Pęczakotto z burakami i polędwiczką wieprzową
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

552 kcal Kalorie
32 g Białko
8 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
180 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
200 g
 polędwiczki wieprzowej
200 g
 kaszy pęczak
1
sztuka pietruszki
50 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka buraka
100 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,1
łyżeczki czosnku granulowanego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

552 kcal Kalorie
32 g Białko
8 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
180 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.

2

Polędwiczkę oczyszczamy, po czym doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i skrapiamy oliwą.

3

Zamarynowaną polędwiczkę pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu kroimy na kawałki.

4

Kaszę pęczak gotujemy według instrukcji podanych na opakowaniu.

5

Buraka gotujemy bez obierania do miękkości, obieramy i kroimy na równe kawałki.

6

Cebulę i czosnek siekamy w kostkę, dusimy w rondlu. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, dodajemy do rondla z cebulką, dusimy do miękkości.

7

Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowany wcześniej pęczak, ugotowane buraki i wszystko mieszamy.

8

Doprawiamy solą i pieprzem. Pęczakotto przekładamy na talerz i układamy na wierzchu polędwiczkę.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.