Pęczak z łososiem
Szukasz pomysłu na rybę? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kaszę pęczak z łososiem! Świeże, zielone warzywa, pełna błonnika i składników mineralnych kasza oraz będący świetnym źródłem przeciwzapalnych kwasów omega-3 łosoś tworzą potrawę będącą świetnym kandydatem na pełnowartościowy obiad, dostarczający mocy niezbędnych składników odżywczych. Warto podkreślić, że danie to posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, jest to więc idealna propozycja obiadu dla całej rodziny.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy pęczak
|
200 g
|
łososia świeżego
|
5
|
łyżeczek koperku
20 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
2
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Łososia posypujemy solą i pieprzem, gotujemy na parze przez około 10 minut (możemy to zrobić nad gotującą się kaszą).
Warzywa kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek.
Wystudzonego łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
Do warzyw dodajemy rybę, kaszę, sok z cytryny, oliwę i jogurt naturalny. Mieszamy. Smacznego!