Pasta z zielonego groszku z warzywami i pieczywem na zakwasie

Zielony groszek jest prawdziwym królem wiosenno-letnich miesięcy. Jego delikatnie słodkim smakiem możesz się jednak cieszyć także zimą! Mrożony groszek jest bowiem dobrym wyborem, gdy w sklepach na próżno szukasz świeżych warzyw. A składniki odżywcze? Zielony groszek dostarcza mnóstwa błonnika, żelaza, beta-karotenu i folianów. Właśnie dlatego, nasza pasta z zielonego groszku z warzywami i pieczywem na zakwasie to idealny wybór na pełnowartościowe, pyszne śniadania. Spróbuj, a obiecujemy, że podbije ona Twoje serce!

5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pasta z zielonego groszku z warzywami i pieczywem na zakwasie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

426 kcal Kalorie
19 g Białko
10 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
323 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
2
kromki chleba żytniego
60 g
3
garści rukoli
60 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
sztuka rzodkiewki
15 g
1
porcja groszku zielonego
150 g
1
sztuka cebuli
110 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

426 kcal Kalorie
19 g Białko
10 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
323 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Gotujemy wodę. Wsypujemy groszek zielony i gotujemy do miękkości około 3-4 minuty.

2

Ugotowany groszek odcedzamy.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną.

4

Groszek, cebulę, czosnek i oliwę blendujemy na gładką masę. Pastę doprawiamy solą i pieprzem.

5

Ogórka i rzodkiewkę kroimy.

6

Gotową pastę podajemy z pieczywem i pokrojonymi warzywami.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?