Przepisy Śniadania i kolacje
Słone
Pasta z wątróbki drobiowej z dodatkiem suszonych śliwek i tymianku

Pasta z wątróbki drobiowej z dodatkiem suszonych śliwek i tymianku
Pasty kanapkowe bazują najczęściej na rybach, nasionach roślin strączkowych i jajkach. A co powiesz na pastę dla prawdziwych mięsożerców? Pasta z wątróbki drobiowej z dodatkiem suszonych śliwek i tymianku poleca się na śniadanie lub kolację! Jej sekret tkwi w połączeniu marynowanej w mleku wątróbki z dodatkami – cebulką, tymiankiem i suszonymi śliwkami. Dzięki temu gotowa pasta ma głęboki smak przełamany słodyczą śliwek i piękny, ziołowy aromat. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie

Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
250 g
|
wątróbki z kurczaka
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
25 g
|
śliwek suszonych
|
0,4
|
szklanki mleka 1,5%
100 g
|
1
|
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wątróbkę drobiową dokładnie oczyszczamy z błon i tłuszczu, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy ją do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na 60 minut – ten proces jest ważny, ponieważ pomaga usunąć z wątróbki ewentualną goryczkę, dzięki czemu pasta będzie miała delikatny smak. Po tym czasie odcedzamy wątróbkę i bardzo dokładnie osuszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Śliwki suszone kroimy na małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy 1/3 oliwy z oliwek na średniej mocy palnika.
Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy bez przykrycia ok. 4-5 minut mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
Do cebuli dodajemy czosnek oraz suszony tymianek i smażymy razem przez 1 minutę, aż poczujemy intensywny aromat ziół i czosnku. Uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ stanie się gorzki.
Zwiększamy moc palnika na średnią. Dodajemy osuszoną wątróbkę i smażymy z każdej strony, często mieszając, przez 5-6 minut. Wątróbka powinna być rumiana na zewnątrz, ale w środku pozostać lekko różowa.
Zmniejszamy moc palnika na małą. Dodajemy pokrojone suszone śliwki. Wlewamy niewielką ilość wody, aby przykryła spód patelni, przykrywamy patelnię i dusimy na małej mocy przez 2 minuty, aby śliwki lekko zmiękły.
Odkrywamy patelnię. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odkładamy do przestudzenia na 15-20 minut.
Przestudzoną zawartość patelni przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy pozostałą oliwę z oliwek. Miksujemy całość na gładki i aksamitny mus. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem do smaku.
Gotową pastę przekładamy do foremki lub słoiczków, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 6 godzin, aby pasta stężała i nabrała głębszego smaku.
Pastę podajemy z pieczywem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.