Pasta z tofu z ogórkiem i marchewką
Pasta jajeczna w wersji wege? Bardzo proszę! Nasza pasta z tofu z ogórkiem i marchewką czeka na wypróbowanie. Co w niej znajdziesz? Poza pełnym białka i wapnia tofu oraz warzywami sekret tej śniadaniowej klasyki to przede wszystkim perfekcyjnie dobrane przyprawy. Wypróbuj i przekonaj się, że taka pasta to wybór idealny…nie tylko dla wegan!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki pieczywa
60 g
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
7
|
łyżek soku z cytryny
42 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka długi ogórek
150 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
7,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu przekładamy do blendera z 1 łyżeczką sosu sojowego, sokiem z cytryny, majonezem, kurkumą i blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek.
Marchew i ogórka kroimy w słupki, zalewamy 2 łyżeczkami sosu sojowego i sezamem. Dodajemy pół łyżeczki ksylitolu i całość mieszamy.
Pastę podajemy z sałatką i pieczywem.
Smacznego!