Pasta z tofu z ogórkiem i marchewką

Pasta z tofu z ogórkiem i marchewką

Pasta jajeczna w wersji wege? Bardzo proszę! Nasza pasta z tofu z ogórkiem i marchewką czeka na wypróbowanie. Co w niej znajdziesz? Poza pełnym białka i wapnia tofu oraz warzywami sekret tej śniadaniowej klasyki to przede wszystkim perfekcyjnie dobrane przyprawy. Wypróbuj i przekonaj się, że taka pasta to wybór idealny…nie tylko dla wegan!

5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
10,00/5
(z 2 ocen)
Pasta z tofu z ogórkiem i marchewką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

546 kcal Kalorie
24 g Białko
28 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
2178 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
2
kromki pieczywa
60 g
1
opakowanie tofu
180 g
1
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
7
łyżek soku z cytryny
42 g
0,5
łyżeczki kurkumy
1 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka długi ogórek
150 g
1
łyżeczka sezamu
5 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
0,5
łyżki ksylitolu
7,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

546 kcal Kalorie
24 g Białko
28 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
2178 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Tofu przekładamy do blendera z 1 łyżeczką sosu sojowego, sokiem z cytryny, majonezem, kurkumą i blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek.

2

Marchew i ogórka kroimy w słupki, zalewamy 2 łyżeczkami sosu sojowego i sezamem. Dodajemy pół łyżeczki ksylitolu i całość mieszamy.

3

Pastę podajemy z sałatką i pieczywem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.