Pasta z ciecierzycy i wędzonej papryki z pieczywem żytnim
Jeżeli nie masz pomysłu na pyszne, wegańskie kanapki, nasza pasta z ciecierzycy i wędzonej papryki, z pieczywem żytnim jest dla Ciebie! Połączenie kwaskowatych warzyw, bogatej w składniki odżywcze ciecierzycy oraz przypraw, sprawia, że tak podane danie sprawdzi się jako idealne śniadanie, kolacja czy posiłek do pracy lub szkoły.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
289
kcal
Kalorie
11
g
Białko
9
g
Tłuszcze
42
g
Węglowodany
1252
mg
Sód
10
g
Błonnik
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
0,5
|
łyżeczki mielonej kolendry
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
5
|
łyżek soku z cytryny
30 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
289
kcal
Kalorie
11
g
Białko
9
g
Tłuszcze
42
g
Węglowodany
1252
mg
Sód
10
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Ciecierzycę odsączamy, dodajemy sól, oliwę, kumin, kolendrę, wędzoną paprykę i sok z cytryny. Całość blendujemy.
2
Ogórka i paprykę kroimy na plasterki.
3
Pastę podajemy z pieczywem i warzywami. Smacznego!