Pasta z bobu ze szpinakiem, świeżymi pomidorami i pieczywem
Czy wiesz, że należący do rodziny roślin strączkowych bób, to niezwykle wartościowy odżywczo produkt? Jeżeli, tak jak my, uwielbiasz to kojarzące się z latem warzywo, pasta z bobu ze szpinakiem, świeżym pomidorem i pieczywem jest właśnie dla Ciebie! Świeży smak zielonych warzyw perfekcyjnie łączy się w niej z orzeźwiającymi listkami mięty oraz kwaskowatym pomidorem, tworząc kompozycję idealną na letnie śniadanie, kolację, czy wytrawny podwieczorek.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
40 g
|
bobu
|
1
|
garść listków świeżej mięty
2 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
50 g
|
szpinaku
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
sztuki pomidora
320 g
|
4
|
kromki chleba razowego
120 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bób gotujemy i obieramy (jeżeli jest młody, możemy pominąć obieranie). Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy posiekany czosnek i cebulę.
Ugotowany i obrany bób przekładamy do naczynia, w którym będziemy miksować naszą pastę. Następnie dodajemy miętę, wcześniej przesmażoną cebulę z czosnkiem, oliwę z oliwek, sól, pieprz i sok z cytryny. Całość blendujemy na gładką pastę.
Gotową pastę nakładamy na pieczywo, a następnie układamy szpinak i pokrojone pomidory. Smacznego!