![Pascha wielkanocna](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/20172622/TRADYCYJNA-PASCHA-WIELKANOCNA.jpg)
Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna to tradycyjny, twarogowy deser pochodzący zza naszej wschodniej granicy. I choć zwykle jemy ją tylko raz do roku, to pascha potrafi być naprawdę wartościowym deserem, pełnym składników odżywczych. A nasz przepis na paschę jest na to dowodem! Znajdziesz w nim przede wszystkim twaróg: czyli pełną wapnia i białka bazę deseru. Do tego jogurt naturalny – źródło probiotyków i oczywiście bakalie symbolizujące dobrobyt. Również ten żywieniowy, bo zarówno orzechy, jak i rodzynki są bogate w witaminy i składniki mineralne. O smak całości dbają za to sok z cytryny i ksylitol – czyli niskokaloryczny zamiennik cukru. Takiemu deserowi trudno się oprzeć (i wcale nie trzeba). Smacznego!
![Pascha wielkanocna](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/20172618/pascha.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
opakowania sera twarogowego półtłustego
500 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
Dodatki: |
|
30 g
|
rodzynek
|
2
|
łyżeczki skórki z cytryny
6 g
|
30 g
|
orzechów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rodzynki i skórkę w cytryny zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do napęcznienia rodzynek. Odcedzamy.
W misce miksujemy twaróg, jogurt, ksylitol i ekstrakt waniliowy.
Dodajemy bakalie i mieszamy.
Gotową masę wykładamy na bawełnianą ściereczkę, ściskamy i szczelnie zawiązujemy.
Pozostawiamy w lodówce na całą noc.